Три млади българки попаднаха в престижна класация на списание „Форбс” за бизнес лидери в Европа, разказва репортаж на „Здравей, България“ по NOVA.

Росица Заимова, Ива Цолова и Лена Бориславова са красиви, умни и амбициозни и  намериха нясто в престижната класация на списание „Форбс” 30 под 30.

Това е списък от млади предприемачи, ненавършили 30 години от всяка област на бизнеса. Нашите момичета са избрани сред 15 000 души от 34 държави. 

 

Росица Заимова в момента е на Световния икономическия форум в Давос, Швейцария, където очаква среща с участието на Бил Гейтс.

Росица Заимова
Росица Заимова

Тя е социален предприемач и е съосновател на международна информационна компания, чиято цел е да помага за решаването на социални и хуманитарни проблеми.

 „Използваме база данни от сателитни компании, за да направим решаването на въпроси в развиващия се свят по-лесно”, разказва Росица.

Израснала е в в село Кочан в Западните Родопи, където завършва основно училище, след това гимназия в Благоевград и Американския университет.

„За мен никога не е било въпрос дали да създам собствена компания, за мен въпросът беше кога. Има толкова много проблеми, които искат нов и иновативен начин да се решат. Въпросът е да си любопитен, да ти се работи и да не те е страх”, казва още Росица.

Ива Цолова създател на онлайн платформа, чиято цел е да свързва хора с увреждания с работодатели. Вярва, че в България има възможности за развитие и тя е доказателството.

Ива Цолова
Ива Цолова

„Умишлено останах в България. Завърших Немската гимназия в София. Почти всички заминаха. Аз бях една от малкото, които останах тук, защото вярвам, че има потенциал и можеш да се развиеш”, казва Ива.

Ивa e дeлeгaт нa Бългapия ĸъм OOH. Тя е ĸaтo eдин oт десетимата нaй-изявeни млaди бългapи зa 2016 г.

Лена Бориславова също завършва Немската гимназия в София и има възможността да замине да учи в чужбина. Въпреки това решава да остане и да учи право. Завършва Софийския университет с пълно отличие. След това печели стипендия за Харвард и вместо да остане зад океана, тя се връща.

„Една от причините, поради която на няколко пъти взимах решение да остана в България, е да мога тук да съм полезна”, казва Лена.

Лена Бориславова
Лена Бориславова

В момента младата жена работи в адвокатска кантора. Ако се чудите как един инвеститор решава да избере България, за да позиционира бизнеса си – това се случва благодарение на хора като Лена.

„На мен по-скоро ми е отредена ролята да се опитам, тогава когато има чуждестранни клиенти, да комуникирам с тях, да ги убедя защо да дойдат в страната”, разказва Лена.

Решена е да остане в България и да работи за нея. Затова и смята да се занимава с политика. Ако има нещо, което обединява тези три млади дами от страниците на „Форбс”, то е едно – проблемът не е препятствие, а възможност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.