Още по темата

Аниматорът Теодор Ушев, номиниран за най-престижната награда в света на киното - "Оскар" за анимацията си по разказа на Георги Господинов, "Сляпата Вайша", представи новия си проект у нас.  

Като в тъмно огледало/ In the mirror, dimly е първата изложба-инсталация в България, която е достъпна за аудиторията от 20 февруари до 11 март в Софийска градска художествена галерия.

Целта на цялата инсталация е да накара всеки човек да се замисли за лицемерието и фалша във всекидневието.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ УНИКАЛНАТА ИЗЛОЖБА-ИНСТАЛАЦИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

„Смятам, че в момента всичко е фалшиво – ядем фалшива храна, политиците са ни фалшиви, правителството, президента… единственото истинско е тази виртуална реалност."

Теодор Ушев
Теодор Ушев Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Чрез подобни акции може да променим съзнанието на хората и те да започнат да действат, защото всичко зависи от нас“, каза пред журналисти Тео Ушев.

Проектът „Като в тъмно огледало“ е започнат през август, а в него са включени множество технологии.

Българин влезе в журито на Оскарите

Ушев за Оскарите: Вълнувам се, представям България

Използван е специално разработен софтуер, чрез който за пръв път във виртуалната реалност е възможно рисунките да се анимират кадър по кадър.

С помощта на специална каска-очила зрителят ще бъде потопен в алтернативна среда, за да добие илюзията, че е част от действието, което вижда.

Миксираната реалност добавя дигитални 3D картини и образи, като ги смесва със заобикалящата  среда.

Така физическите и дигитални обекти съществуват заедно и взаимодействат в реално време.

На крачка от "Оскар"-а: Тео Ушев не успя

Българи направиха един от първите филми с добавена реалност

Цялата инсталация е конструирана като един християнски храм. За платна използва термични одеяла, които са предназначени за кризисни ситуации.

Върху тях има множество рисунки и текстове за любовта и омразата. Осветлението в галерията е приглушено и всеки може да разглежда чрез светлината на телефона си.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ УНИКАЛНАТА ИЗЛОЖБА-ИНСТАЛАЦИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

„Цялата инсталация е като една история. Използвайки тези одеяла като платна за произведения на изкуствата, аз променям тяхната същност и функция“, посочи авторът на проекта.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Теодор Ушев е реализирал поредица подобни изложби в други страни по света, сред които са Англия, Канада, Холандия, Словения, Япония, САЩ, Франция и други.

„Като в тъмно огледало“ е създадена специално за България. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.