Още по темата

Вчера в Националния дворец на културата се превърна в дом на фотографската изложба „Благотворителността през обектива“ 2016.

Тя представя проектите на тримата автори, спечелили грантовата програма за фотография - Мирослава Мирчева, Денис Бучел и Денислав Стойчев, както и снимките на победителите в петото издание на фотоконкурса.

Вижте изложбата в нашата галерия

Тази година „Благотворителността през обектива“ насочва поглед към дарителите и доброволците, който помагат там, където държавата не достига.

И трите отличени проекта са осъществени в България, през лятото на 2016 г.

„Благотворителността през обектива“ бе определен не само като единствената грантова програма за фотография в България, но и като „най-смисленият конкурс за фотография“, „изключително важен“ за професионалната общност и за цялото ни общество, защото показва и възпитава ценности.

В ежегодния конкурс журито отличи фотографиите на петима автори – „История за доброто“ – Светлана Бонин, „Подари живот на балния си тоалет“– Румяна Найчева, „Подкрепа за ромско семейство в беда“ – Анита Тодорова, „Радостта от победата“ – Никола Колев, „Сбъдване на мечта“ – Мариела Русева.

Голямата награда бе присъдена на снимката „История за доброто“ – история за две малки момчета, които почистват плажа заедно с родителите си.

По-рано през септември, с онлайн гласуване публиката избра за свой фаворит „Усмивката“ на Вилислава Николаева.

Фотоизложбата „Благотворителността през обектива“ 2016 ще бъде показана в НДК от 12 до 20 октомври. След това ще пътува в повече от 10 града на България.

Галерии, музеи, общини, училища могат да заявят желанието си да бъдат домакини на изложбата, като се свържат с организаторите.

„Благотворителността през обектива“  е проект на Български дарителски форум и Фондация BCause, чиято цел е да покаже различните лица на благотворителността със средствата на фотожурналистиката.

Жури на „Благотворителността през обектива“ 2016: Борис Мисирков, Елица Баракова,  Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева, Темелко Темелков.

„Благотворителността през обектива“  се осъществява за пета поредна година с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Партньори: Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”,  Българско фотографско сдружение, Фото Форум, ФотоСинтезис Арт Център, НДК.

Спонсори: Аурубис България, Контур Глобал Марица Изток 3, АбВи, Райфазенбанк.

Медийни партньори: Vesti.bg, Информационен портал за НПО в България, сп. Мениджър, сп. Обекти, Оффнюз.

Повече за конкурса ще намерите в сайта на адрес blagobektiv.org
и във "Фейсбук": facebook.com/blagobektiv