Още по темата

Отец Александър Лашков от храм „Св.Троица” коментира в предаването „Здравей, България“ по NOVA Истанбулската конвенция и текстовете, които тя съдържа и обясни позицията на църквата.

„Истините, заложени в Свещеното писание и етиката на християнството са основополагащи за живота на обществото. Обществото има устои, на които се крепи.Това са любовта между мъжа и жената, уважението към по-възрастните хора, почитта към жените и децата, закрилата на слабите и бедните. И ако тези устои започнат да се рушат, ще се разпадне самото общество”, категоричен е той.

Какво мислят българите за „джендър“ и домашното насилие

БСП е официално против Истанбулската конвенция

Призна ли правителството на Борисов третия пол

„Разграничаваме се от всички крайни изрази, от всички остри изрази. В Истанбулската конвенция се смесват две теми.

Разбира се, всички са против домашното насилие, но дали зад маската за борба с домашното насилие не се опитват да прокарат абсурдната джендър идеология

Оттук идват вълненията. Езикът на Истанбулската конвенция сякаш умислено е двусмислен, неясен и завоалиран”, казва още отец Александър Лашков.

Философът и журналист Тони Николов пък сподели: „Ние спорим за две неща едновременно и мисля, че от това тръгна проблемът. Имаме два паралелни дебата в момента в българското общество. Единият е за домашното насилие, насилието над жени, над деца и т.н. Другият дебат е за еднополовите бракове, третия пол, сексуалната ориентация и т.н.

Тези две неща не би трябвало да се пресичат. За мен въпросът е, и аз от началото на този дебат с изумление го наблюдавам, как те се пресякоха точно в Истанбулската конвенция“. Той обясни:

„Съветът на Европа изпрати до медиите преди седмица едно решение по повод това как се разбира конвенцията, които в тази тълкувателна декларация според мен спокойно могат да влязат”.

Той прочете решението на Съвета на Европа в ефир: „Конвенцията не позволява признаването на еднополови бракове на подписалите страни. Конвенцията не задължава държавите да въведат във вътрешното си законодателство признаването на „трети пол”.

Конвенцията не задължава държавите да признаят като бежанци транссексуалните и интерсексуални. Конвенцията не задължава държавите да въведат в училище уроци за сексуална ориентация”.

Целия разговор по темата гледайте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.