Още по темата

Предимно възрастни хора в десетки села са жертва на схема, при която остават на студено през зимата, тъй като поръчаните от тях дърва не биват доставяни.

Ситуацията, показана в разследване на NOVA, се развива в Община Хисаря, която е сключила договор със съмнителни фирми, които по този начин могат да секат в държавното горско стопанство, а после да продават на печалба при по-високи цени.

Колко ще струва отоплението тази зима

Дърва за огрев срещу глас за Цачева

Потърпевшите заявяват дървата още през лятото на по-ниски цени (55 лева на кубик) от фирмите „Бергин 13” и „Дидо 84”. Те са от Старосел и са спечелили общинския конкурс за добив и доставка на дървата за отопление.

Оказва се обаче, че собственикът на едната фирма е осъден, а и двете имат минало, изпълнено с административни нарушения – незаконна сеч, нарушения при транспортиране, неизпълнение на разпореждане.

Договорите с тях общината подписва на 31 юли. Оттогава насам те са добили заявените количества, но впоследствие не са доставили дървата на почти никой от десетките села, които трябва да обслужат.

„В момента има платени 240-250 кубика, които не са доставени”, заяви кметът на Хисаря Пенка Дойкова. Още повече са заявените количества, които не са платени, но не са и доставени. 

Оправданието на „Дидо 84”, че е имала проблем с транспорта. От 500 изсечени кубика фирмата е доставила само 170.

Иван Берберов, собственик на „Бергин 13”, пък казва, че не си води записки на кой какви дърва е доставил.

Гаранцията за неизпълнение на договорите е едва 500 лева, както самият Берберов потвърди пред NOVA. На 15 ноември той е подписал нов договор с общината за добив на общо 500 кубика дърва.

Много малка част от всички тези количества изсечена дървесина стига до пенсионерите.

И така до този момент, в който зимата вече е дошла. Стига се до абсурдната ситуация, в която в хисарската община, която има над 250 хектара гори, десетки възрастни хора стоят без отопление и трябва вече в студения сезон да търсят начин да отопляват къщите си.

Къде отива изсечената дървесина? Част от нея вероятно се продава от същите тези фирми, но на по-високи цени. Подставено лице на телевизията успява да купи от Берберов 3 кубика ненарязани дърва за 70 лева всеки. 

Освен всичко се оказва, че доставката е незаконна, тъй като получената дървесина не отговаря на вида, написан в билета за нея. Установено е още едно административно нарушение.

И докато актовете се трупат, възрастните жители на хисарските села стоят на студено.

Вижте повече във видеото.