Още по темата

Стотици, сред които и много чужденци, посетиха Светата Рилска обител, за да отдадат почит на Иван Рилски, светецът – небесен покровител на България, починал през 946 г.

През изминалата нощ в светата обител пренощуваха стотици богомолци, за да потърсят спасение и лек.

Лично патриарх Неофит води светата литургия в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" в Рилския манастир по повод 1070 г. от кончината на основателя му и небесен покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец.

През тази година се навършват също и 1140 години от рождението на светеца от село Скрино.

Набеден, че е откраднал едно яре, и прогонен от там, Иван се отправя и заживява в една пещера в Рила планина.

Славата му надхвърля пределите на страната, а последователите му основават през Х век Рилския манастир.

В светата литургия взеха участие и много архиереи и свещенослужители от Българската православна църква и от сестрите поместни православни църкви, които изпратиха свои представители за честванията. Заради честванията по повод успението на светеца, бе преустановен и ремонтът на пътя, водещ към Светата Рилска обител.

Сред най-посещаваните места, освен Рилския манастир,

бе и гробът на светеца, намиращ се на 3 км над светата обител. Над малката черква се намира и пещерата, в която е живял небесният покровител на България. 

Според поверието греховете на всеки ще бъдат опростени, ако успее да премине през пещерата, която светецът приживе е обитавал.

„Идваме с вяра и надежда да се помолим за нашите души,

да си кажем нашите грехове, да помолим свети Иван да се помоли за нас, той и без това се моли”, казва Иванка, предаде NOVA.

Иванка е дошла да пренощува в манастира чак от Силистра. За поредна година в нощта срещу 18-ти ще търси спасение и упование в светеца.

„Имаме болни, имаме вяра  и сме получавали изцеление и затова пак идваме. Дъщеря ми, която беше болна от рак, получи облекчение и още е жива”, споделя Иванка.

Спасение и чудо от чудотвореца чака и Станислава.

Тя е майка на 7-годишния Християн, които страда от аутизъм.

„Да се излекуваме зарад малкия, да проговори и аз да се чувствам по-добре. Трябва да имаме вяра и как да кажа, ако може някой да ни помогне с лечението”, разказва Станислава, майка на Християн.