Още по темата

Стотици близки, колеги, приятели и политици дойдоха да се сбогуват с журналиста Димитър Цонев днес на неговото поклонение в столичния храм "Св. Седмочисленици".

Семейството помоли хората да не носят цветя, а да подкрепят фондация за млади журналисти на името му.

Погребение няма да има, защото тялото му ще бъде кремирано.

След дошлите на поклонението на Димитър Цонев бяха генералният директор на БНТ Вяра Анкова, както и много негови колеги от националната телевизия. С журналиста се сбогуваха също министрите Меглена Кунева и Вежди Рашидов, както и Сергей Станишев, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Красимир Велчев, Росен Петров, Даниел Вълчев, Уляна Пръмова, Венелина Гочева, Сашо Диков, Маргарита Михнева, Велислава Дърева, Камелия Тодорова и много други.

Телевизионният водещ почина на 23 август, след като не можа да се възстанови от тежкия инсулт, който получи.

Димитър Цонев бе приет в реанимацията на Военна болница, след като получи масивен инсулт. Семейството се прибирало от почивка във Варна.

Цонев шофирал и се оплакал от главоболие и болки във врата. Именно тогава съпругата му помислила, че може би е нещо съдово.

После бе приет в реанимацията на Военна болница, направена му бе мозъчносъдова операция и лекарите дни наред се бореха с последиците от получения хеморагичен инсулт.

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 г. в град София. Син е на актьора Коста Цонев и Анахид Тачева. Завършва „право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 1986 - 1991 г. е редактор в „Международна информация“ и в Балкански информационен пул в „София прес“.

От 1991 до 2002 г. е водещ „Новини“ по Канал 1 на Българската национална телевизия.

През 2002 г. участва в конкурса, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев. 

От 1 октомври 2002 г. е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, а след три години пиар на „БТК Груп“ след това отново се връща в БНТ и става зам.-програмен директор и години наред е водещ на предаването „В Неделя с...“.

В годините е водещ още на предаванията "24/7" и "Лице в лице".

Автор е и на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“ и др.

Поклон пред светлата му памет!