Още по темата

Софиянци се събраха на протест против изсичането на 30% от гората на Борисовата градина.

Гергана Пирозова, основател на групата "Да спасим Борисова градина" в социалната мрежа, разказа хронологията на събитията. Тя обясни, че групата е била инициирана след среща на 7 септември в община "Изгрев", която била рутинна и трябвало да бъде представен публично инвентаризационен план, който е извършен от Лесотехническия университет с възложител Столична община.

"В рамките на два часа по време на срещата над 100 души, които бяхме там, искахме документа между общината и изпълнителя, предметът на договора, срокове за изпълнението. Документ не ни представиха, което породи въпроса защо се крият тези инвентаризационни планове. На тази среща се каза открито, че предстои изсичането на 30% от гората на Борисовата градина, което всъщност е една трета от парка", обясни Гергана Пирозова.

Предлогът за изсичането бил, че гората е болна особено лесопаркът,

който е горната част на Борисовата градина. Пирозова уточни, че парк и лесопарк са две различни неща. При парка има голямо отстояние между дървета, има полянки и детски площадки, а лесопаркът е гъста гора.

"На тази среща се каза, че в София не може да се поддържа лесопарк, защото е опасен, има много болни и опасни дървета. Това е факт, защото за гората не са се грижили от 30 г. и действително е започнала да става опасна. Но, това значи ли една трета от нея да бъде изсечена и да не се казва какво ще се прави то тук насетне с тази гора", запита Гергана Пирозова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отрича да има планове за изсичането на Борисовата градина. 

В района "Младост" жителите искат местен референдум

Тяхното искане е налагане на мораториум на строителството в зелени площи, паркове, детски площадки и междублокови пространства. 

Предвидените въпроси в референдума са два: 

1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на "Младост 1", "Младост 1А""Младост 2", "Младост 3" , "Младост 4", които да не позволят ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София-град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на "Младост 1""Младост 1А""Младост 2""Младост 3" "Младост 4"?

В понеделник (12 септември) пред сградата на общината в района ще започне събирането на подписи за инициирането на референдума.