Още по темата

Окончателните мерки срещу мръсния въздух са готови. Ще паркираме по булеварди, без зони за платен престой в София. На последното си заседание Комисията по околната среда в Столична община прие дълго обсъжданите краткосрочни мерки за справяне с мръсния въздух, информира NOVA.

Експерт обясни причината за токсичната мъгла в София

България потъна в опасен смог, рекордно мръсен въздух

Общината окончателно се отказа от спорната мярка за затваряне на улици или направо на цяла София за коли с четни или нечетни номера

в дните с висока концентрация на фини прахови частици, но пък внесе ново предложение – да се разрешава паркирането в дясната лента на по-големите булеварди. Това ще се прави с идеята шофьорите да оставят автомобилите там и да се прехвърлят на близкия градски транспорт.

В студиото на „Здравей, България” гостува заместник-кметът по транспорта Евгени Кусев. „Идеята на тези мерки е, стъпковидно, в зависимост от това какво замърсяване очакваме да има или констатираме, че има, да се въвеждат редица от мерки, които да допринесат за подобряването на качеството на въздуха”, каза той.

Като няма кислород, да дишат въглерод и още от мрежата

Въздухът в София е трайно опасен

Тези мерки ще се отнасят най-често за няколко дни в годината,

особено през зимните месеци, когато има по-голяма концентрация на фини прахови частици във въздуха, поясни заместник-кметът.

Идеята е колите да не навлизат в центъра на града и гражданите да използват обществения транспорт като основно средство за придвижване. Той обаче призна: „Няма как да се спрат всички коли”.

„Става въпрос за контролиране на паркоместата”,

уточни зам.-кметът.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.