Още по темата

Граждани на София и Русе излязоха на протест пред общините в градовете си заради мръсния въздух. Те искат адекватни мерки за справяне със замърсяването, информира NOVA.

В столицата до този момент четири квартала протестираха, затваряйки булеварди в кварталите си, но тази вечер

хора от „Красна поляна”, „Овча купел” и „Западен парк” избраха да се съберат пред Столична община и да направят шествие до НДК.

Йорданка Фандъкова призова столичани: Слезте от колите си

Според протестиращите мерките на община за справяне с мръсния въздух в ези квартали не са насочени срещу основния замърсител – битовото отопление.

Жители на кв. „Западен парк“ се оплакват, че това, което виждат от комините е само черен дим, който се издига над къщите в кв. „Факултета“. Оказва се, че нито държавата, нито общината могат да разберат какъв е източникът на черния дим.

„Ние не можем да влезем в домовете на хората, затова трябва да спрем източника на тези нерегламентирани горива“,

обясни министърът на екологията Нено Димов.

Протестът на хората от „Красна поляна пък” е срещу Виентамските общежития. Според хората от квартала, живеещите в общежитията горят боклуци в печките си.

От ЕС пък обещават пари за справяне с проблема., като ЕК ще разпределя милиарди по различни програми, за да се борим със замърсяването. Засега общините у нас ще получат 111 млн. лв. по оперативна програма „Околна среда“. Пари се чакат и по други направления.

Мярка номер едно на властта за справяне със замърсяването от битово горене трябва да влезе в сила от следващия отоплителен сезон.

На пазара за твърди горива ще влизат само дърва и въглища с ниски вредни емисии.

В Русе протестът започна в 18 ч. и продължи над час. Гражданите инициираха подписка с искания, която да бъде предадена на главния прокурор. Хората настояват за яснота какъв е въздухът, който дишат. Те искат карта на индустриалните замърсители.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.