Бащата на трите деца, които с години били държани като заложници от собствените си родители, лъгал полицията, че трите сестри посещават училище. Това разказаха пред ефира на „Здравей, България” по NOVA експерти от общината, които имат задължението да  следят изпадналите от образователната система деца.

Повдигнаха обвинения за убийство на родителите на децата, държани в плен

Убиха мъжа, разкрил, че момичета живеят затворени в апартамент

Обяснението на родителя били дадено пред кварталния полицай в „Люлин”, след като общинските власти забелязали, че момичетата не са ходили нито на детска градина, нито на училище.

Те посетили адреса два пъти. Първият път никой не отворил, а по време на втория съседите споделили, че не са виждали деца. Общинарите обясниха, че към онзи момент са нямали основание да викат полиция.

Вътрешният министър Валентин Радев също взе отношение по случая. "В Министерство на вътрешните работи тече проверка дали са взети всички необходими мерки и адекватно ли е реагирано" коментира той пред журналисти в Народното събрание. Той е категоричен, че не е нормално толкова социални служби и държавни ограни да не са видели нередностие.

Експертите са категорични, че отговорността за това децата да ходят на училище е изцяло на родителите, а близките им трябва да подават сигнали при съмнения за нещо нередно.

В случая със сестрите, държани под ключ, помощ опитва да им окаже техният дядо. Той разказва зловещата история на семейството на дъщеря си пред камерата на „Съдебен спор”.

Според съседи, той „бил ял бой от собствената си дъщеря“, но от полицията са категорични, че не са получавали нито една жалба. Имало сигнали единствено от родителите – един срещу друг.

От „Закрила на детето“ обясняват, че никой не отворил на адреса, а те самите нямали основания към онзи момент да поискат съдействие.

Веднага след това мъжът изчезва. Намерен бе убит преди два дни на общ балкон на блока. За престъплението са обвинени родителите на внучките му.

Две от децата изобщо не комуникират, те вече са настанени в кризисен център.

„Когато се вижда, че родителят е изпаднал в трудно положение, социалните трябва да влязат в дома и да се опитат да помогнат. Една система е толкова силна, колкото е най-слабият нейн елемент”, коментира казуса детският психолог Младен Владимиров.

Той е категоричен, че при подобен случай социалните трябва да влязат и да направят оценка и да намерят начин как да подкрепят това семейство. Психологът не скри възмущението си от факта, че телевизионен екип успява да разговаря с проблемното семейство от „Люлин”, а „хора с десетилетия експертиза не са могли”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.