Още по темата

Собственик на малка фирма за разнос на плодове и зеленчуци бил рекетиран от бивши и настоящи служители на Националната агенция за приходите (НАП) в продължение на месеци, твърди предаването „Господари на ефира“ по NOVA.

Собственикът Хюсеин Колаксъзов се оплакал, че сметките и транспортът му са запорирани от главния публичен изпълнител в НАП Стефан Лозанов, след извършена ревизия. Последвали месеци на изнудване за пари, като Лозанов дори

дал на бизнесмена банкова сметка, в която да се превеждат част от парите.

Рекет по границите: За кафенце пари има ли?

Цялата сутрешна смяна на Капитан Андреево в ареста

Свързва го и с адвокат Велислава Кирилова, която е бивш служител на НАП. Тя поискала хонорар от 700 лв., за да каже на Колаксъзов, да плати 3000 лв. Мъжът трябало да продължи да плаща на работещи в агенцията, за да продължи да развива бизнеса си.

Лозанов пък обяснил на  Колаксъзов, че трябва да даде пари и за по-висшестоящите в НАП, за да му се помогне

След като платил подкуп от 3000 лв. на бизнесмена му били поискани още 5000 лв., за да „не стане по-лошо”.

След излъчването репортажа говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че категорично не приема подобни корупционни практики и агенцията съдейства на прокуратурата. Целият отдел, в който работел Лозанов, бил подложен на проверки, а самият Лозанов вече е уволнен.

„Тук става дума за организация, при която един служител на НАП очевидно върши безобразия“, каза Бъчваров и допълни, че според данните, събрани при вътрешно разследване, не става дума за схема, а за чист рекет.

Срещу Лозанов вече е повдигнато и обвинение

за получаване на подкуп чрез изнудване посредством служебно положение. Към наказателна отговорност е привлеченa и адвокат Велислава Кирилова. Спрямо нея са предявени две обвинения – за съучастие в престъплението и за ърговия с влияние, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.