Още по темата

Държавата не се е отказала от претенциите си към т.нар. „царски имоти”. Възможно е за тях да се постигне извънсъдебно споразумение с бившия цар и премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, но ако това не стане съдебните дела ще продължат.  

Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков, от името на чието ведомство България води дела за правото си на собственост върху дворците „Врана” и „Царска Бистрица”.

Одисеята с царските имоти

България се изложила пред света, като отнела имоти на Симеон II

Нанков коментира темата в рамките на парламентарен контрол, отговаряйки на Крум Зарков от БСП. Зарков поиска отговор на министъра относно спекулациите, че министерството ще спре делата за „царските имоти”.    

Към момента в министерството на правосъдието е създадена работна група по въпроса, която дава индикации, че може да се стигне до извънсъдебно споразумение със Сакскобургготски. Ако такова няма, то делата ще продължат, но към момента държавата е поискала 6-месечна отсрочка в съда, какъвто и срока за постигане на сделка между страните.

Държавата вече спечели три дела срещу наследника на Цар Борис III и си върна чифлика "Кричим", хижата "Саръгьол" и къщата в Ситняково. Собствеността на Сакскобургготски върху имотите беше реституирана през 2002г., докато той беше премиер на страната.

Същевременно той обжалва тези решения и едновременно с това съди държавата в Страсбург заради мораториумът, който ограничава правото на собственост на него и сестра му до приемането на специален закон. Такъв все още няма.

В публичното пространство се появиха спекулации, че законът се подготвя, а държавата може да се откаже от делата в замяна на това Сакскобургготски да оттегли иска си в Европейския съд по правата на човека.

Публично изразеното становище на Нанков е, че споразумение с Царя няма и държавата не се е отказала от имотите.

Спекулациите за споразумение се подхранват и от факта, че през последните месеци 80-годишният Сакскобургготски се върна в своеобразна почетна роля в политиката. Най-напред той влезе в създадения от правителството т.нар. „съвет на старейшини” за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Тази седмица Симеон беше част от делегацията на премиера Бойко Борисов, бивш негов бодигард и главен секретар на МВР през управлението на НДСВ, при посещението му в Саудитска Арабия.

Изтъкнатата от дипломацията ни причина е, че някогашният български престолонаследник познава лично петима крале на петролната монархия.

Отговор на спекулациите, че държавата може да се откаже от „царските имоти” дадоха от ВМРО. Като част от Обединени патриоти, партията участва в управляващата коалиция и същевременно е против "опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти на фамилията Сакскобургготски".