Още по темата

Проверките по Черноморието не трябва да пречат на имиджа на българския туризъм, защото той се гради трудно, а се разваля бързо.

Това заяви в интервю за NOVA министърът на туризма Николина Ангелкова.

Симеонов: Маргините и Маджо клатят държавата през туризма. Получи подкрепата на Борисов

Спират фестивала "Solar" заради акциите на Симеонов

Мрежата: Вицепремиерът „вилнее“ на Слънчев бряг

Коментарите на Ангелкова бяха свързани с т.нар. акция "Шум" в курорта "Слънчев бряг", осъществена от вицепремиера Валери Симеонов. Той участва в показни проверки на заведения в курорта, нарушаващи наредбите за шума след 23 часа.

Действията на Симеонов доведоха до протести на служители и летуващи в курорта, както и до спирането на фестивала за електронна музика "Solar Summer". Недоволните настояват, че "Слънчев бряг" е дестинация за забавления и наредбите трябва да са съобразят с това.

Ангелкова заяви още, че акциите на вицепремиера не са били координирани с нея и двамата още не са имали възможност да разговарят по въпроса.

Според нея равносметката от проверките ще стане видима догодина. Ангелкова смята за ключово в "Слънчев бряг" да се вземе решение за статут на национален курорт.

"В момента няма разлика между национален курорт и община и всички местни наредби, които важат за Общината, важат и за курорта", заяви министърът.

„Ние сме за диалог и винаги сме го декларирали. Още следващата седмица ще направим срещи по места, както с представители на бизнеса, така и с тези, които работят по Черноморието и особено на Слънчев бряг“, каза Ангелкова.

"Хората са прави, ние не можем под общ знаменател да сложим цялото българско Черноморие",

съгласи се министърът на туризма с мнението на протестиращите.

"Трябват проверки и закона да се спазва, но начинът и методите не трябва да вредят на българския туризъм", допълни Ангелкова.

Аргументи в защита на Симеонов изрази колегата му в Патриотичния фронт и също вицепремиер - Красимир Каракачанов.

Той по собствена инициатива се обади в телевизията и обяви, че в медиите и обществеността не се представя гледната точка на "500 000" души, летуващи в хотелите, "които не могат да спят до 6 часа от шума".

"Кое е по-важно за туризма у нас? Четири заведения, чийто собственици са част от ъндърграунда и протеста на техните служители? 5000 млади хора, отишли да купонясват, или 500 000 отишли да почиват", попита Каракачанов.

"Въпросът за статута е важен, но няма такъв статут "курорт за купон".

Има законови норми и след като на тези заведения по 10 пъти са им налагани глоби за шум и те не се съобразяват с това, е редно да погледнем закона", каза още Каракачанов.

"Законът трябва да се спазва, но трябва да има дебат за статута на националните курорти - кой да бъде припознат за забавление, кой за семейна почивка или да няма такива, но трябва да има диалог с всички заинтересувани страни", отговори Ангелкова.  

 Говорейки за друга точка на спорове на Черноморието,

министърът на туризма отрече да се е държала арогантно по време на проверка на плажа "Корал".

Обвиненията към Ангелкова дойдоха от летуващата на дивия плаж бивша тенесистка Мануела Малеева, която реагира след съвместна проверка на министъра и други институции на плажа.

След проверката беше решено собственици на терени зад плажа да бъдат глобени заради незаконно къмпингуващите там.

Летуващите са на мнение, че държавата се опитва да разчисти пътя пред застрояване на ивицата.

Министърът е на мнение, че у нас няма адекватни условия за къмпинг туризъм, които тепърва трябва да се създадат. Недоволните на "Корал" също са част от работна група, създадена в министерството, чиято цел е да регламентира създаването на къмпинги на места като "Корал", изтъкна още Ангелкова.

"Важно е да се осъществява този вид туризъм на определените за това места, както е навсякъде по света", заяви още тя.