Още по темата

На 17 април Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще публикува финалните ценови предложения за ток на енергийните дружества.

Това обяви председателят на Комисията Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора.

Той отбеляза, че този срок отговаря на изискванията на Наредба номер 1 за цените на електрическата енергия.

„Драстичен скок в цената на тока няма да има“, увери Иван Иванов.

На лидера на опозицията Корнелия Нинова дал информация какво увеличение на цените искат от ЧЕЗ, защото бил длъжен да отговаря на въпроси на депутати. 

Трите ЕРП-та искат по-скъп ток

КЕВР: Няма основания за поскъпване на тока

На очакванията на хората колко скъп ток ще плащат от 1 юли, той отговори така:

"Заявлението, че няма да има драстично увеличение на цената на електроенергията за регулиран пазар, почива на две основи. Първо, на политиката, която води КЕВР в последните 3 години - консвервартивна, която не позволява сериозни изменения. Ние не сме корпоративен орган, който да приема направените искания от дружествата, а трябва да отчете, че обществен интерес означава баланс на защита на интересите от производител по веригата до крайните потребители. Комисията отчита само необходимите разходи, които дружествата заявяват в своите заявления".

Петкова за ЧЕЗ: Държавата може да контролира ЕРП-тата

Над 5% увеличение на тока искат две дружества

Той добави: "Българските граждани и бизнесът трябва да са спокойни, защото КЕВР ще защити обществения интерес с решението, което ще вземе в края на юни".

Същевременно екипи на регулатора започват проверки на трите ЕРП-та от другата седмица, за да се разбере дали са инвестирали в енергийната система толкова, колкото са обещали. 

Над 5% увеличение на тока искат две дружества

Бизнесът: Токът за домакинствата ще поскъпне с 30% 

След малко повече от месец КЕВР ще се произнесе дали ще отнеме лиценза на ЧЕЗ.

„Разговорът, който проведох с експерти, които проверяват документацията, свързана с процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, показва, че те практически вече са приключили с проверката и в понеделник ще изготвя заповед за работна група, която да изготви доклад“, уточни Иванов.

Процедурата изисква, след като се изготви докладът, да бъде предоставен на членовете на комисията и на заседание, след това комисията ще излезе с решение.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.