Още по темата

Пореден случай на агресия срещу деца в детска градина излезе на бял свят в четвъртък, когато в медийното се появи запис от детска градина „Брезичка“ в бургаския комплекс „Славейков“.

Шамари, бой с пръчка, скубане и обиди

– скандалното поведение на възпитателките е разкрито чрез скрита камера.

След скандала родителите са разделени на два лагера. Едни смятат, че случилото се не трябва да бъде петно върху другите педагози, които имат добър подход към децата. Други разкриват, че техните деца са им споделяли за насилие върху тях.

След тормоз на деца в детска градина: Човек с две лица

Сестра в детска градина: Отвратително говедо!

Мария Гюзелева е майката, разпространила скандалния запис. Открила го

на флашка, която неизвестно лице оставило на капака на автомобила ѝ,

информира DarikNews – Бургас. Подозренията на директора на ОДЗ „Брезичка“ е, че именно тя е монтирала незаконно камерата в забавачката. Можело да се стигне до съд, разкрива Мария.

Самата майка коментира тази възможност с думите: „Ако това ще им помогне да спят спокойно, ще ги излъжа, че аз съм я сложила. Не нападам всички в градината, не нападам и самата градина. Имам против лицата, които са заснети да малтретират децата. Г-жа Недева желае да ме съди. Нека ме съдят, съгласна съм. Но аз кого трябва да съдя, че се вижда, че детето ми е малтретирано?“.

Досегашният директор на градината Събка Недева също държи на своята позиция.

„Пенсионирам се от понеделник. Мисля да изляза с достойнство от ситуацията.

Наистина съжалявам за случилото се, но оставям, вижте, какъв прекрасен екип, който съм изградила, прекрасна база за децата“, смята Недева.

Междувременно днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев беше попитан дали е необходимо заради последния случай за насилие върху деца в детска градина да има допълнително видеонаблюдение в детските градини.

„Поведението и действията на учителките в детска градина в Бургас, в която е упражнено насилие срещу деца, са недопустими и осъдителни. Общината е предприела всички мерки, включително и с кризисни психолози, двете учителки са подали оставка, ще се търси отговорност и на директора на детската градина“, каза министърът пред журналисти.

В детската градина в Бургас е допуснато непрофесионално и неетично поведение, заяви образователният министър. Той отбеляза обаче, че

трябва да има доверие между родителите и учителите. По думите му илюзия е, че с технически средства може да се замести доверието.

„Това са единични случаи и те не следва да хвърлят петно върху цялата учителска колегия, защото голямата част от нея работи добре и всеотдайно“, коментира Вълчев. Той заяви, че трябва да се намерят механизмите на ниво образователна институция – детска градина или училище, за да се реагира на подобни случаи, като този в Бургас.

„Подготвили сме предложения за взаимодействие и ще наредим на ръководствата на образователните институции да разработят етични правила, като такова задължение те имат по Закона за предучилищното и училищното образование – за създаването на етични кодекси“, обясни министър Вълчев.

Той каза, че и сега има камери в детските градини, като по информация на община Бургас - в половината от детските градини има камери. „Това обаче е решение на ниво образователна институция и става със съгласието на родителите и на педагогическия персонал.

Никой няма право да бъде сниман без негово желание, но трябва да подобрим доверието и може би камерите, в някаква степен, са начин за това, но и рискуваме да го влошим в дългосрочен план“,

коментира министър Вълчев.

Всички ние, сме си поверили децата на учителите, като доверието е част от съвременната образователна система и с нито една камера не може то да се замести, заяви той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.