Още по темата

При три по-тежки нарушения на пътя в рамките на 2 години – шофьорски курс отново. Тази нова идея коментираха в предаването „Здравей, България“ по NOVA  Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и бившият председател на транспортната комисия в НС Настимир Ананиев.

Тодоров заяви: „Има хора с 300-400 акта, фиша, наказателни постановления. Получават си новото наказателно постановление и продължават да си карат по същия начин.

Има хора с по 30 000-40 000 лв. наложени глоби. Няма сила, която да ги накара да бъдат по внимателни”,

каза Тодоров.

Експерт: Пълна неадекватност по пътищата в България

Да се вдигнат ли данъците за старите коли в България

Чиновник до всяка дупка, но полицай не може

Едно от предложенията е при три тежки нарушения шофьорът да се явява отново на изпит. „Трябва обаче много добре да се прецизират кои да са нарушенията, какъв да бъде срока и каква да бъде санкцията. Дали да бъде отнемане на книжка, дали да бъде отнемане на книжка с явяване на изпит и т.н.“, добави Тодоров.

Настимир Ананиев пък коментира: „В петък се пуснаха законите, днес има обществено обсъждане, три дни по-късно законите са 170 страници. За съжаление почти няма ново”.

По думите му донякъде ще бъдат засегнати системните нарушители.

„Дава се превишена скорост в населено място с над 50 км/ч. А ако е с над 40 км/ч и го направиш 20 пъти значи ли, че не си системен нарушител?

Освен това 70% от загиналите са извън населените места. Когато се правят законите трябва да се седне, да се види статистиката”, заяви Ананиев.

„Има разлика за карането с превишена скорост в града и извън населено място. В града е по-опасно. За това нарушение в момента се отнема книжка”, заяви Тодоров.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

След като днес промените е се обсъждат ето и още някои от важните моменти: Регистрация на търговците на авточасти втора ръка ще се прави в общината; монтирането на колани в автобусите ще стане задължително, а

велосипедистите вече ще са длъжни да се движат с каска и светлоотразителна жилетка по всяко време,

а глобата, ако не го правят, е 30 лева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.