Още по темата

Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров сезираха конституционния съд за закона, който трябва да регламентира частната охрана. Радев и Цацаров се обявиха против и казаха, че с тези правила се дават повече възможности на кметове-феодали.

Директорът на „Национална полиция“ Христо Терзийски не е съгласен и поясни:„Ние освен, че го прилагаме, ние и контролираме този закон, а новият закон за частната охранителна дейност беше дълго време обсъждан в работни групи и комисии, включително и със сдруженията на частните охранителни фирми. Беше подлаган и на обществено обсъждане.

Цацаров иска да се обявят за противоконституционни разпоредби от Закона за частната охранителна дейност

И сега всеки един кмет и всеки един общински съвет може да изгради звено „Общинска полиция“ или звена за самоохрана,

или да сключват и по сега действащите правила договори с частни охранителни фирми. Новото в закона е по детайлното регламентиране на отделните видове охранителна дейност“.

В „Здравей, България" по NOVA той каза още: „Ресурсите, които са в ръцете на държавата и в частната дейност, са различни. В частната охранителна дейност са включени над 200 000 служители, а 1800 фирми имат лицензи за охрана. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. Всичко това може да се включи в ограничаването на посегателствата върху населението”, заяви още той.

Терзийски допълни, че

полицията е с ограничен ресурс,

въпреки че през изминалата година са назначени повече от 1200 души именно в слабонаселените места у нас. Увеличен е и щатът на жандармерията с 300 души.

„Тези хора пак не стигат, защото имаме много дейности. За един мач, който ни предстои в неделя, между ЦСКА и Левски, ще бъдем принудени да командироваме служители от страната. На фона на армията от 200 хил. частни охранители, стоят 12 хил. униформени служители“, обясни той.

Според Терзийски няма как кметовете да се сдобият със свои армии защото: „Държавата има достатъчно инструменти, така че частните охранители по малките населени места да не превишават правата си“.

Целия разговор с него чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.