Още по темата

Пореден случай на физическо и психическо насилие над деца, лишени от родителска грижа, от страна на възпитател беше показан в предаването „Господари на ефира“ по NOVA.

Новите кадри са заснети в Център за настаняване на деца от семеен тип в Борован. На тях се вижда жена, която удря шамари на две деца в два различни дни и нарича едното „гнус“. Тя освен възпитател в Центъра е и временно изпълняваща длъжността управител.

В дом за деца с увреждания: Ще ти счупя главата!

Насилието над деца ражда насилници в България

Самата тя

призна пред камерата, че си е „изпуснала нервите“,

но многократно подчерта, че това е единичен случай и не е честа практика в дома. Тя изрази съжаление за случилото се. Деца от Центъра обаче се оплакаха, че възпитателките ги бият всеки ден.

По случая вече е образувана проверка, а говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че за изтезаване и за причиняване на лека телесна повреда на малолетни лица, наказанието е до 3 години лишаване от свобода.

„Прокуратурата ще се самосезира, ако клипът съдържа в себе си данни за извършено престъпление.

Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон, но прокуратурата е орган, който се включва след извършване на престъпление.

Ще се опитаме чисто превантивно да проведем кампании, за да се предотвратят подобни прояви, но основната функция на прокуратурата е да разследва престъпления. Има ли извършено престъпление – ще разследваме и ще предадем виновните на съд”, заяви Румяна Арнаудова.

Районна прокуратура - гр. Бяла Слатина се е самосезирала по повод репортажа на НОВА за извършено насилие от възпитател.

"Разпоредена е незабавна проверка на компетентните органи – Инспекторат към Агенция за социално подпомагане – София, ТД „Социално подпомагане“ – Бяла Слатина и ОДМВР – Враца. Възложено им е да изяснят фактите и обстоятелствата, с оглед преценка наличието на данни за извършено престъпление от общ характер по смисъла на НК", съобщиха от прокуратурата.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.