Още по темата

Зловещото трио от източногерманския град Цвикау, убило 10 души и извършило куп други престъпления, е било в България малко преди да ликвидира първата си жертва. Тримата неонацисти били в България на нещо като тренировка, съобщава днес авторитетният в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Убийците от Цвикау не са били сами. В хода на следствието срещу тримата неонацисти, убивали и грабели години наред, на бял свят излизат факти, които говорят за цяла мрежа помощници.

Вестникът, цитиран от "Дойче веле", публикува информация, според която в периода 1998-2000 г. тримата потънали в нелегалност неонацисти са били няколко пъти в чужбина. Днес следите им се проследяват изключително трудно, тъй като двама от тях - Уве Бьонхард и Уве Мундлоз - се самоубиха, а съучастничката им Беате Ц., която се предаде на властите, отказва да дава показания.

В публикацията на ФАЦ се твърди, че тримата са били в Будапеща през септември 1998 г., а през август 2000 г. - в България. Предполага се, че една от целите на тези им визити е била да тренират боравене с различни видове оръжия.

Въпросът е как са успели да преминат границата, след като са били потънали в нелегалност.

Според ФАЦ Уве Мундлоз се снабдил с фалшиви документи, в които използвал своя снимка, но чуждо име. Така успял да си набави задграничен паспорт в паспортна служба в провинция Саксония в някогашната ГДР.

"Навремето контактите в източноевропейски страни като Чехия, България и Унгария са били много важни за германските неонацисти. В тези страни опасността от преследване била минимална, тъй като липсвали съответните закони или пък защото полицията не обръщала особено внимание на десните екстремисти", пише ФАЦ.

Специално за България се казва, че престоят на издирваните неонацисти Уве Мундлоз и Уве Бьонхард бил всъщност етап от пътуването им в посока Южна Африка. Там имало неонацистка среща, организирана във фермата на известния сред десните екстремисти публицист Клаус Нордбрух.

Престоят на двамата германски неонацисти в България е бил само месец преди първото иизвършено от тях убийство.

"Дали десните терористи са усвоили кървавия си занаят в Източна Европа или пък в Южна Африка? Къде са се научили да изстрелват смъртоносни патрони право в главите на жертвите си? Тези въпроси са засега без еднозначен отговор, но едно е ясно: начинът, по който те убиват по-късно десетте си жертви, показва, че са били обучавани", заключава ФАЦ.