9-годишно момченце, което страда от остра лимфобластна левкемия е оставено само в Детското отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Родителите на малкия Мустафа не са ходили при него от повече от повече от месец. От болницата са сезирали по случая Агенция за закрила на детето и Социалните служби.

В болничната документация няма точен адрес, а на оставения телефон никой не отговаря.

Жена, която работи в болницата, призова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ всеки, който може да помогне на Мустафа с дрешки и обувки.

Източник: Facebook

В социалната мрежа вече е създадена и група „Да помогнем на Мустафа“.

В репортаж на NOVA тази сутрин обаче лекарите помолиха да се спре изпращането на дрешки за момченцето, тъй като те вече са твърде много и ще се превърнат повече в проблем за лекарите, отколкото в помощ за детето.

Д-р Стоянова която се грижи за Мустафа вярва, че родителите му имат причина да не са до него.

„Вероятно имат някакви причини, възпрепятствани са.

Майката знам, че има няколко други деца.

Бабите вероятно работят и не могат да дойдат. Но това не значи, че лечението е компрометирано. Просто другите деца са с родителите си и той е малко по-тъжен. Но нито персонала, нито другите майки в отделението не са го оставили без грижи, без наблюдение. Всичко върви нормално”, казва тя д-р Стоянова.

Тя обяснява, че Мустафа е за втори път в детската онкохематология, след като през 2015 г. му е поставена тежката диагноза, минава химиотерапия и е бил стабилизиран. Доведен е повторно този юли след рецидив на болестта и влошаване на състоянието. В момента е стабилизиран, лечението с химиотерапия продължава.

Братчетата  и сестричетата на Мустафа са били взети от социални работници заради лошите условия на живот в къщата на баба им,

съобщи по-късно NOVA.

По-късно днес стана ясно, че

Държавната агенция за закрила на детето се е самосезирала за случая с Мустафа

Председателят на агенцията Офелия Кънева каза пред БНР, че родителите не са изоставили детето, а нямат финансова възможност да останат при него.

По непотвърдена информация майката имала още три деца, а сега и нов брак, твърди БНТ. Обмисляла да остави Мустафа в Дом за деца, лишени от родителски грижи. Бащата също не искал да се грижи за него. Детето е от Кърджали. Не говори български език и затова на лекарите им е трудно да разговарят с него.

Какво още разказват лекарите на 9-годишното момченце чуйте във видеото горе.