Още по темата

Роми от столичния ромски квартал "Факултета" излязоха на улиците снощи заради мълва, че българи са тръгнали да се саморазправят с тях, съобщи БНТ.

Заради слуха гневната група блокира основните артерии на района – улиците "Суходолска" и "Възкресение". Те заплашиха, че са готови да блокират и градския транспорт в квартала.

Полицаи и жандармерия завардиха квартала и преговаряха с ромите, които се разотидоха, след като стана ясно, че никой не ги застрашава.

В Гърмен пък инициативен комитет от роми от кв. "Кремиковци" организира днес извънредна пресконференция, съобщи Би Ти Ви. Четиримата души в комитета са ръководителите на отделните фамилии.

Те дават ултиматум на жителите на община Гърмен - до понеделник 12 ч. да се съберат на една маса, да преговарят и да се "разберат веднъж за винаги". "Ние ще си останем тук. Всичко това все някога ще свърши, ние ще останем и ще бъдем омразни", каза председателят на комитета.

По думите му ако българите не дойдат за разговори до уреченото време, то ще стане пределно ясно, че

техният протест е политически и платен

Тази сутрин в студиото на "Здравей, България" по Нова ТВ председателят на "Евророма" Цветелин Кънчев предположи, че голяма част от напрежението в "Орландовци" и Гърмен се дължи на изявлението, което лидерът на ДПС Лютви Местан направи след парламентарните избори и в което благодари на българските роми.

Кънчев посочи, че ДПС всъщност не са събрали много гласове в ромските квартали.

"Държа Местан да обясни подведен ли е бил или умишлено е опитал по този начин да отмъсти на българските роми, че не са гласували за партията му", попита той.

Според него проблемът с незаконното строителство в цяла България трябва да бъде кардинално решен и

всеки трябва да понесе санкции, срещу които да узакони къщата си

"У нас има повече от 10 000 незаконни ромски къщи. Ако една къща е средно по 50 кв.м и се наложи по 50 лева на квадрат санкция за узаконяване, в бюджета ще влязат над 25 млн. лв.". Той обаче подчерта, че "ако от цигани влязат 25 млн., то от българското незаконно строителство ще влязат над 100 млн. лв."

Според евродепутата Ангел Джамбазки правилното решение е да се премахнат ромските гета. "Ромите не са поникнали от земята. Ако премахнат гетата им, те ще се върнат там, откъдето са дошли".

Кънчев изказа и предположение, че една от причините за последните сблъсъци между българи и роми е, че "момчетата от агитките" са искали да си изкарат някъде напрежението: "Левски" е в криза, ЦСКА е в криза, много им се насъбра".

Той предложи българите и ромите, които са се сбили в "Орландовци", да бъдат подложени на наркотест.

Вижте целия разговора във видеото