Още по темата

Голямото мнозинство - 85% от гласувалите на референдума вчера в Стара Загора, са подкрепили местността „Бедечка” да се превърне в уреден парк, съобщиха днес от местната община.

Но избирателната активност е била едва 15%, което е много под необходимите 40%, за да бъде признато общественото допитване за валидно. Гласували са най-вече хората, живеещи в близост до местността „Бедечка”.

При допитването вота си дадоха общо 22 240 души. От тях 18 984 са гласували с „Да”, а 3130 с „Не”. Инициаторите на допитването припомниха, че кметът Живко Тодоров е заявил, че каквато и да е активността, резултатът ще се зачете.

Цената на организирането и провеждането на референдума е около 200 хил. лв. Според кмета обаче това си е струвало, за да се разберат обществените нагласи.

„За този квартал всичко е разработено. Предполагам, че ще стане красив квартал. Всички дървета ще бъдат запазени, ще има и много площадки за деца”, коментира пред NOVA един от собствениците на имоти в района.

„Референдумът не е приет, тъй като нямаше необходимия брой участници”, посочи секретарят на общината Делян Иванов. Той подчерта, че започнатите строежи в местността са извън строителната забрана и допитването е касаело само „частните незастроени имоти”.

Иванов поясни, че този казусът ще бъде решен така, че да има баланс между интересите на живеещите в района, които искат запазване на зелените площи и собствениците на парцели в „Бедечка”.

„Имаме решение на въпроса. То ще бъде обявено до края на седмицата. Няма да правим противопоставяне на интересите”, поясни секретарят на общината.