Още по темата

България беше осъдена да плати рекордните 462 000 евро заради нарушение на правото на собственост.

Делото „Ченгелян и други” в Европейския съд по правата на човека в Страсбург се отнася до притежанието на Синята (или още Павлитовата) къща – една от многото архитектурни ценности в стария Пловдив.

Едни от най-красивите градове в Източна и Централна Европа

Некропол и скъп мрамор откриха археолозите на Небет тепе в Пловдив

Делото е спечелено от наследниците на собствениците й преди 1966, когато е национализирана от комунистическата държава. Тя плаща на собствениците тогавашните 14 000 лева за застроена площ от 490 кв.м. Преди това през 1949 година е обявена за паметник на културата.

Държавата е поддържала собствеността си като след пожар през 1978 е осъществен ремонт.

През 1992 наследниците поискват връщане на собствеността им, което се отхвърля от общината. 6 години по-късно Върховният административен съд определя национализацията за незаконна, а 14 000 лева са върнати.

От своя страна Община Пловдив издава акт за имота като публично общинска собственост и отказва да го предаде, въпреки решението на ВАС.

Наследниците внасят нов иск, който след 6 години е отхвърлен от Върховния касационен съд.

Изправени пред правен абсурд, в който решенията на двете върховни съдилища си противоречат, те стигат до Страсбург, където се превръщат в поредните спечелили дело срещу България. Този път обаче глобата за страната по едно отделно дело е рекордна – над 900 000 лева.

Вдовицата на Косьо Самоковеца осъди България за € 430 хил.

Държавата е осъдена в Страсбург заради реакцията си на сблъсъците пред джамията в София

Европейският съд още през 2016 е приел, че като е преразгледан вече решен съдебен спор е нарушен принципа на правова сигурност, основен за всички демократични държави.

Държавата ни е имала 4 месеца да върне имота или да го плати на днешната пазарна цена. До споразумение не се стига.

Така се стига до сегашното второ решение – наследниците трябва да получат 312 000 евро за къщата и 150 000 за пропуснати ползи. От сумата са приспаднати 180 000 евро, които са признати разходи по ремонти на имота.

С тях сумата щеше да надвишава 1 200 000 лева.