Още по темата

МВР разследва на много места възможни кражби на гориво, извършвани от полицаи.

Това заяви в студиото на NOVA вътрешният министър Валентин Радев, който коментира разкритата от „Господари на ефира” полицейска схема за източване на служебно гориво в Павликени.

Как полицаи точат бензин в туби

Какво прави държавата срещу нелегалните таксита

Радев заяви, че на практика паралелно с журналистическото разследване самото МВР също е проверявало тези служители.  

До оповестяване на нередностите не се е стигнало, защото са нужни достатъчно „годни материали”, които провинилите се не могат да обжалват пред съда.

„Говорите ми за повишение на заплатите. Хората трябва да знаят, че вие пазите закона. Краде се гориво от хората, които трябва да хващат крадците”, заяви Радев.

От месеци насам полицаи и пожарникари протестират с искане за увеличение на заплатите и подобряване на условията им на работа. Увеличение вече е предвидено в бюджета на министерството за 2018, но недоволните служители вече заявиха, че то не е достатъчно.

„Аз ако съм чужденец, дойда (в България) и ми се случи това, няма да дойда втори път”,

заяви Радев относно показаните от NOVA нелегално работещи таксита на софийското летище, които работят на много по-високи цени от редовните си колеги.

Той допълни, че държавните институции постоянно работят по проблема с т.нар. „копърки”, но „когато се покаже така по телевизията е повече от възмутително”.

Не е добре проблемите на Специализирания отряд за борба с тероризма да се решават публично, смята Радев за недоволството на служители на СОБТ срещу назначения от него началник на отряда Георги Гайков.

Тази седмица барети подписаха отворено писмо, в което обвиняват Гайков за „създаване на атмосфера на недоверие между служителите”, назначаване и толериране на „удобни” хора в отряда и опити за саморазправа.

Министърът реагира като разпореди пълна вътрешна проверка на отряда. Той обаче е на мнение, че

„не се прави така”, имайки предвид действията на недоволните служители.

„Това са 27 или 28 служители от 200 (в отряда). Притесни ме, че това не дойде по каналния ред. Изпратили са писмото и в парламента. Как така решиха, че няма да им обърнем внимание”, пита Радев, но уточни, че сега ще се провери мнението на всички служители.

„Това не е добре за такъв отряд. Трябва този въпрос да се реши вътрешно. Затова казвам, че може да има някаква външна намеса. Дано това не е така”, заяви министърът.