Още по темата

Кандидат-полицаите често не покриват минималните изисквания за професията, а след като бъдат отхвърлени пробват наново в друг град.

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев, който говори на днешното заседание на ресорната комисия в парламента.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ПОЛИЦАИ, ПОЖАРНИКАРИ И ДРУГИ СЛУЖИТЕЛИ В МВР

"В момента незаетите щатове в МВР са около 4 000. Голяма част от кандидатите обаче са с ниско професионално ниво и не отговарят на критериите", заяви министърът.

Той допълни, че около 400 полицаи са назначени при 1000 обявени места в последните конкурси и около 500 все още се търсят.

 Много от кандидатстващите не отговарят на критериите, заяви Радев и също се съгласи, че и действащите полицаи периодично трябва да минават тест за физическа активност.

Заплати по 500 лв. в МВР, млад полицай взима 650 лв.

Без нов закон за МВР и без увеличение на заплатите

Изказванията на Радев идват само седмица след масовия протест на служители на МВР заради ниското заплащане и лошите работни условия в системата.

Вътрешният министър припомни мнението си, че заплатите на полицаите не могат да се увеличат преди 2018. Той обаче заяви, че ако сега един униформен започва със заплата около 800 лева, то догодина стартовото възнаграждение би могло да бъде "900-1000 лв.".