България вече е достигнала 18,8% при заложени 16% в нивото на използваната възобновяема енергия по стратегията "Европа 2020", показват данни от анализ на Евростат.

5 съвета за модерен и зелен офис

Швеция иска да стане първата страна без изкопаеми горива

Страната ни се нарежда сред още 11 страни „отличници“ в ЕС, които вече са достигнали или дори надминали своите национални нива. Това са Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция.

Анализът на Евростат проследява използването на ВЕИ за период от почти 12 години – от 2004 – та до  2016 г. – та като за това време страната ни е достигнала ръст от почти 10%.

Според данните най-висок дял от ВЕИ у нас са били използвани в отоплението и охлаждането – около 30%.

Най-висок е делът на получаваната и използвана ВЕИ у нас от твърди отпадъци и биогорива - около 8 на сто, а най-нисък дял имат ВЕИ от геотермална енергия, слънчева енергия и от вятър.

Източник: Ruptly.tv

Швеция има най-голям дял в ЕС през 2016 г., по използване на ВЕИ - 53,5 на сто, пред Финландия – 38 на сто, Латвия – 37 на сто.

В противоположния край на скалата най-ниски дялове на възобновяемите енергийни източници са регистрирани в Люксембург – 5,4%, Малта и Холандия – и двете по 6%, отчита Евростат.

Средният дял на енергията от възобновяеми източници в транспорта на ЕС се е увеличил от 1,4 процента през 2004 г. - до 7 процента през 2016 г, или почти седем пъти, показват данните.

До 2020 г. използването на ВЕИ в транспорта на ЕС трябва да достигне до 10 процента, като се набляга изключително на течните биогорива, водород, биометан, "зелена" електрическа енергия и др.

Целта на ЕС е да се достигнат 20 процента в брутното крайно потребление на енергия от възобновяеми източници до 2020 г., и най-малко 27 процента - до 2030 г., отчита още европейската статистика.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.