Още по темата

Десетки граждани се събраха пред сградата на Върховния административен съд (ВАС) в столицата, за да протестират срещу решението на Съда да спре дейността на компанията за споделени превози Uber („Юбер“).

Протестът бе организиран във „Фейсбук“.

Миналата седмица ВАС потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция от страна на холандските дружества „Юбер“ Б.В. и „Разиер Опърейшънс“ Б.В. Според върховните магистрати няма пречки санкционираните предприятия да осъществят планираните от тях инвестиции в страната, но само при спазване на националното законодателство.

Според протестиращите с решението си КЗК и съдът по-скоро защитават монопола на таксиметровите компании, отколкото конкуренцията.

По-рано днес във „Фейсбук“ Владимир Каролев написа: „Добра новина за клиентите и феновете на Uber в България – днес депутатът от ДБГ и „Реформаторския блок“ Настимир Ананиев е организирал среща между ръководството на Uber и други народни представители за осъвременяване на закона ни и приемане на компанията в България. Това е един от наистина десните политици в НС, които говорят малко, но действат много“.

„Юбер са закононарушители!

Не е вярно, че не искаме конкуренция, напротив, приветстваме конкуренцията. Да дойдат и да се регистрират, да плащат както нас“, казва Кирил Ризов, председател на „Съюз Такси“. „Заблуда е, че са спрели дейността си. До вчера получавахме информация, че си работят.“

Според Ризов повечето хора, който са на протеста, са свързани с „Юбер“. Не отрича, че има и обикновени граждани, които не са свързани с компанията. „Те ползват услугата, но не си дават сметка за съображенията за сигурност“, твърди той, като визира факта, че шофьорите на „Юбер“ не минават през задължителните тестове, през които минават шофьорите на такси.

Запитан дали „Юбер“ са променили пазара на таксиметровите услуги, председателят на „Съюз Такси“ категорично отговаря, че няма такова нещо. Според него това, че някои компании са въвели безкасовото плащане, си го изисква пазара и по никакъв начин не е отговор на услугите на „Юбер“. „Това си го искат някои от клиентите, това е“, казва той.

Протест срещу спирането на “Юбер“

Протест в защита на спряната услуга за превози “Юбер“ от недоволни столичани и представители на компанията. До момента подписката в подкрепа на “Юбер“ е събрала близо 8000 подписа. Целта е подписката да бъде внесена в Комисията за защита на конкуренцията, Министерския съвет и Народното събрание.

Протест в защита на спряната услуга за превози “Юбер“ от недоволни столичани и представители на компанията. До момента подписката в подкрепа на “Юбер“ е събрала близо 8000 подписа. Целта е подписката да бъде внесена в Комисията за защита на конкуренцията, Министерския съвет и Народното събрание.

Георги Димитров / vesti.bg Георги Димитров / vesti.bg
Виж отново

Същото по-късно пред репортер на Vesti.bg сподели и таксиметров шофьор.

„Юбер не промениха пазара, но виж други успяха“,

каза той. Става въпрос за фирми, които предлагат подобни услуги, като тези на „Юбер“, но използват таксиметрови шофьори и техните автомобили, минали всички необходими проверки и изкарали необходимите документи.

Факт е обаче, че скоро след навлизането на „Юбер“ в България голяма таксиметрова компания оборудва такситата си със системи за безкасово разплащане.

Също вече има други фирми, които подобно на „Юбер“, предлагат директна връзка на клиента с шофьора през мобилно приложение и след това му дават възможност да постави оценка. По-добрият рейтинг е много важен за таксиджиите, защото на неговата база след това получават своите поръчки.

Така, със или без „Юбер“, пазарът на таксиметрови услуги у нас се променя благодарение на новите технологии.

Междувременно от няколко дни в интернет се разпространява петиция „Не на спирането на „Юбер“ в София”, адресирана до КЗК, Министерския съвет и парламента. В нея са се подписали над 17 хил. души.