Прокуратурата в Бургас отказа да образува досъдебно производство срещу две жени, които откраднаха луксозно кожено яке от магазин на централната улица в града преди девет месеца, показва репортаж в „Здравей, България“ по NOVA.

200 000 лева укрити доходи в града на джебчийките

И в Белград се оплакват от наши крадли

Наглата кражба е заснет от охранителните камери. От кадрите се вижда как възрастна жена задига якето, докато приятелката й мери друго и по този начин отвлича вниманието на продавачката.

Веднага след излъчването на записите полицията обяви двете жени за общодържавно издирване, а после ги задържа.

Източник: Thinkstock/Guliver

 „Разпознахме ги, якето беше намерено и следователката го е видяла и каза, че заради дългия период, в който трябваше да ги издирват, е носено. При което не се приема обратно - трябва да ни се плати сумата, стойността на откраднатата вещ”, обясни Мария Динева, управител на магазина.

Случаят бил предаден на прокуратурата, където се сменили трима прокурори по случая, но точно тогава дошло разочарованието -  пратили им постановление, че поради ниската стойност на въпросната открадната вещ делото се прекратява.

„И тези дами са хванати, пуснати и се разхождат отново”, разказва притеснена Мария Динева.

 „Твърдя, че полицията си свършиха работата, но от прокуратурата, тъй като е под минималната стойност, под минималната заплата, прекратяват делото и обявяват, че извършителят е неизвестен, а в писмото, което получих аз, са обявени ЕГН-тата, имената на крадлите. Явно те много са крали и винаги са минавали метър”, коментира продавачката Мария Дукова.

От прокуратурата в Бургас отказват да разкрият мотивите, с които са прекратили наказателното производство срещу двете жени. Собствениците на магазина имали право да обжалват.

„Само за да се регистрира жалбата се взимат 50 лева и покриване на разходите на адвокат излиза много по-голяма сумата, отколкото е стойността на якето”, обясни Мария Дукова. Може да се наложи жените ще покрият стойността на откраднатото от заплатите си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram