Още по темата

4-годишно дете почина след усложнения след грип, макар и настанено в болница във Враца. Лекарите не успели да се преборят за живота на малкото момиченце. От местната болница отказаха информация, а по случая се води проверка. Очаква се окончателната причина за смъртта да стане ясна след аутопсията.

Лекар: При грип антибиотик не помага в първите часове

770 училища затворени, какво да правим при грип

Първите часове при грип - какво да правим. Вирусите атакуват в топлото

Професор Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести болести заяви в „Здравей, България“ по NOVA: „Грипът не е минал, в момента има над 120 хил. души, болни от грип. От тези 120 хил. поне 10-15 хил. са със засегната нервна система, има най-малко стотина, които са с тежка дихателна недостатъчност и грипна пневмония. Грипът е сериозно заболяване. Очаква се до 3-4 седмици грипът да отшуми. В момента обаче в страната имаме толкова случая на заболяване от грип, колкото и преди 10 дни. Пикът мина, но грипът не е минал.

На въпрос

може ли грипът да ни „повтори“

професорът отговори: „В момента повечето хора в страната боледуват от грип Б, а от грип Б не може да повториш. Но може друга вирусна инфекция или грип А в рамките на един сезон да те повтори. Това е много рядко, но много неприятно. Трябва да се знае, че след всяка грипна инфекция имунитетът е много занижен, особено при децата. Особено след преболедуване в продължение на седмица или 10 дни, трябва един месец да се внимава много“.

По случая във Враца Кантарджиев каза: „Сигурен съм, че колегите там са направили всичко възможно. Лично познавам директора, тя от скоро е директор и между другото е много добър микробиолог, и от факта, че отказва коментар, мога да кажа, че са доста притеснени.

Но

случаят явно е бил много тежък, явно много бързо се е развило.

Честите усложнения след грипа са бактериалните усложнения, обикновено на белия дроб пневмонии – това са честите, които се случват при всеки пети, изкарал грип. Тогава антибиотика върши чудеса и след седмица човек е здрав.

Но, ако друга вирусна инфекция или друг тип грип атакува, ако след една инфекция атакува друга – протича много тежко. Слава Богу толкова тежки усложнения при деца този сезон изключително рядко се случва“.

„Засегната ли е централната нервна система, мозъка, енцефалита, ако е вирусен, състоянието е много трудно за овладяване и често има фатален край.

В това състояние няма значение в коя болница си“, подчерта професорът.

Целия разговор гледайте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.