Още по темата

Знаем ли къде в София да се скрием при евентуална бомбардировка, биологична или химическа атака? Логичния отговор е в бомбоубежищата, пръснати из столицата.

Оказва се обаче, че голяма част от тях се очаква да бъдат запечатани и вместо в тях гражданите ще се крият в метростанциите и подземните паркинги на новите сгради, пише в. „Монитор“.

Бройката на бомбоубежищата е секретна информация, но се предполага, че са около 500.

Много от тях се намират в обществени сгради, частни постройки и жилищни кооперации, но не се поддържат от години и са в окаяно състояние.

Информацията за тях е от столичната пожарна, от където обясниха, че вече има създадена междуведомствена комисия, която да вземе решение кои скривалища могат да се реновират, кои трябва да се поддържат и кои трябва да бъдат напълно запечатани.

„Голяма част от тези обекти нямат ясна собственост.

Нямат Акт 16 и са в плачевно състояние.

Направихме стъпки, за да съберем институциите и да се опитаме да решим този проблем. Решението трябва да се вземе на много високо ниво – областна управа, главен архитект, кмет“, обяснява Тони Тутунаров, началник на сектор в столичната пожарна

 Според него това е крайно належащо, тъй като няма яснота какъв е реалният капацитет на тези скривалища. Дали са използваеми, дали могат да се ремонтират и дали изобщо са безопасни. Междувременно се влагат в тях пари и се хаби човешки ресурс

„Несериозно е дори да си мислим, че можем да скрием цяла София при евентуална заплаха. Според плана действащите скривалища са направени така, че да има във всеки административен район място, където да бъдат настанени хора, от които зависи градът да не се парализира.

Има, разбира се, места и за цивилното население.

Ние правим всичко възможно да поддържаме тези места, но средствата ни са ограничени“, обясни още Тутунаров.