Още по темата

Филии с петна от лютеница и сандвичи с колбас, но действително без колбас. Това са само част от училищните закуски, които през последните дни ядосаха много родители.

Видът и количеството на училищната храна обаче не се определя от фирмата доставчик или от училището, а от държавата.

Защо храната на децата ни в училище изглежда така, фирмите доставчици не решават сами. Спазват правила, зададени им от държавата.

С какво и колко се хранят децата ни, екип на NOVA проверява в едно столично училище.

В 128-мо училище е време за закуска. Като навсякъде и тук закуските се раздават безплатно - на всички ученици от първи до четвърти клас.

Фирмата, отговорна за храната, осигурява безплатните закуски и обяд, стопанисва и училищната лафка. Избрана е от oбщината, защото училището е общинско.

Храната във всички училища в България се приготвя по рецептурник. Доколко той и правилата в него обаче са адекватни на нуждите на децата?

И този сандвич сандвич ли е, или просто две слепени филии хляб?

А това според вас истински салам ли е?

Според Шеф Манчев порциите и количеството на продуктите са крайно недостатъчни.

„Препоръчвам на родителите да хранят децата си в къщи, а не да разчитат на безплатните закуски в училище”, каза в предаването „Събуди се” диетологът Ипократис Пападимитракос.

„Цената от 2,70 лева е условно взета, защото има и допълнителни стойности”, смята Жоро Иванов, президент на "Евро -ток България".

По думите му нормалната цена на едно меню е около 5-6 лева.

„Когато храната се консумира от деца, тя трябва да е приготвена прецизно. Срещал съм се деца, които не са яли никога риба например”, даде пример той.

И двамата експерти бяха категорични, че фирмите, които приготвят храна за детските градини и училищата, гледат печалбата, а не качеството на храната.