Още по темата

Екатерина Стоянова е основател на Kids in Tech - мултидисциплинарна програма, която обединява силите на доказано ефективни образователни организации в различни сфери, с цел да потърси таланта, интересите и силните страни на всяко дете и да стимулира развитието му в точно тези области.

Ориентирана към новите технологии, спорта и уменията на бъдещето, програмата подготвя любопитни, креативни и здрави деца, които гъвкаво да се приспособяват към предизвикателствата на бързо развиващия се свят.

Две млади учителки създават паралелен свят за децата в болниците

Екатерина е участник в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 г., заедно с още 12 стартиращи социални предприемачи, които са намерили решение на проблеми на децата в България.

Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна програма, която предлага специализирани безплатни обучения и индивидуални консултации. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава възможност на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес план преди да продължат напред в конкурса.

Още от малка, когато я питат каква иска да стане като порасне, отговорите на Екатерина не се вписват в представите на възрастните за типични професии: тя мечтае например да е майка или пък да събере достатъчно захар от пакетчета, за да основе собствена захарна фабрика.

Днес Екатерина запазва този импулс в себе си – да излиза извън установените граници, да измисля нови неща. Така случайно тръгва по стъпките на социалното предприемачество, като в рамките на три години основава две организации, които се борят за кауза, но в същото време имат и бизнес модел, който им помага да се самоиздържат и разрастват.

През 2014 г. на форум на “Обединени идеи за България” Екатерина се среща с бъдещите си колеги и заедно измислят Таратанци – метод, който помага на хората да учат народни танци, следвайки танцов пъзел със стъпки. Освен пъзела екипът създава нови фолклорни игри, събития и допълнителни брандирани продукти.

Тригодишно дете със Синдром на Даун вече брои до 10

Ани Салич: Ние сме големи длъжници към децата ни

В началото на 2017 г., отново случайно, Екатерина и още петима ентусиасти се събират с желанието да организират неангажиращо еднодневно събитие за деца, което да обединява нови технологии, спорт и изкуство. Те нямат намерение да правят нещо повече от един забавен ден за децата, но този ден се оказва толкова успешен, че те виждат смисъл в продължаването на инициативата: децата си тръгват много въодушевени, родителите им благодарят и разпитват кога могат да запишат децата си за следващото събитие. Екипът започва да мисли как да подобри и развие събитието и така се ражда идеята за Kids in Tech.

Kids in Tech служи като платформа за всички иновативни образователни програми за деца. Част от тяхната мрежа от партньори са и други организации, участвали в Акселератора на ПРОМЯНАТА като Забавната математика и Mind Hub. Комбинирайки различни подходи и игри заедно със спорт и изкуство в една цялостна програма, Kids in Tech позволява на децата по-лесно да разберат какво най-много ги привлича и след това да се развиват в съответната област.

Мултидисциплинарна програма на Kids in Tech днес предоставя възможност на децата да преминават през различни технологични станции, да програмират роботи, да правят къщи от картон, да създават виртуални светове и интерактивни анимации.

Те постоянно са в движение, комуникират помежду си, работят в екипи, за да обсъждат задачите. Същевременно се запознават с нови приятели, спортуват и учат български хора чрез танцовия пъзел на „Таратанци". Целта е децата да учат извън класните стаи, в среда, максимално близка до реалния им живот.

Следващият проект на Kids in Tech ще се казва “Кола на бъдещето”. Той ще представи на децата бъдещето в автомобилния свят, след което те сами ще си направят техни 3D модели на футуристични автомобили.

Екатерина и екипът й искат Kids in Tech да е алтернатива на остарелите методи на обучение в много български училища, където децата научават големи количества информация, но не се обръща внимание на това как да учат, как да мислят и как да прилагат научената информация.

Kids in Tech цели да предизвика децата сами да достигнат до свои изводи, да ги мотивира да участват активно в нещо, което им е интересно, за да запомнят по-лесно важните неща. В центъра на техния подход са самите деца, тяхното любопитство и интереси.

Въпреки това, работата им не винаги е лесна. Понякога има деца с по-особени характери, които не се вписват в групата с лекота. С тях те комуникират много внимателно, търсейки най-правилните думи и подход.

Удовлетворението е двойно по-голямо, когато на края на деня тези деца кажат „обещавам да се видим пак“ и „благодаря за търпението“. Това помага на екипа, след интензивна работа всеки ден, да се прибират много заредени с чистотата на детската енергия и радостта от това, че работата им през деня е имала смисъл.

Kids in Tech е платена програма, но екипът осигурява стипендии за деца с интерес и талант да работят с роботи и компютри, чиито семейства нямат възможност да заплатят таксата. Благодарността на родителите, че имат възможност да включат децата си подобни обучения, както и въодушевлението и радостта на децата от преживяването, са това, което допълнително мотивира екипа на Kids in Tech да продължава. Мечтаят да развият до толкова организацията, че след две години да имат възможност да предлагат повече стипендии за едногодишно обучение по техните програми.

За Екатерина голямата Промяна в обществото, за което тя мечтае, тръгва от образованието. Ето защо чрез Kids in Tech тя работи за изграждането на ефективна образователна система в България, която да подготвя конкурентоспособни и горди български деца. Според нея Промяна може да се постигне лесно - единственото условие е повече хора да повярват, че е възможна и да се посветят на това да я постигнат.

Екатерина се определя като човек, който вярва в доброто, стреми се към него и умишлено предприема действия, за да го постига. Такива според нея са и социалните предприемачи и това й дава основание да постави себе си сред техните редици. То й дава и мотивация да кандидатства за конкурса ПРОМЯНАТА през 2017 г. Вярва, че това е точната възможност за развитие на Kids in Tech. Тя успешно преминава през първите четири етапа на селекция, за да стане едни от 13-те социални предприемачи, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА. Споделя, че той й дава различни гледни точки, нова перспектива и възможност да срещне съмишленици и още повече подкрепа.

В Акселератора Екатерина ще премине през общо 8 обучения до средата на ноември. Обученията ще я подготвят да се яви на интервю с експерти от България и Швеция, които ще определят кои ще са петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Те ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на ПРОМЯНАТА. Публиката отново ще има шанс да гласува за своя фаворит сред петимата финалисти през януари 2018 г.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за четвърта поредна година партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.