Още по темата

Да се отнемат по 10 точки от контролния талон на шофьорите при неправилно изпреварване и шофиране в насрещното, такива промени са публикувани за обществено обсъждане, информира NOVA.

Според готвените промени младите шофьори ще получат максималния брой точки две години след като са взели шофьорска книжка. Иначе броят на отнетите контролни точки ще се възстановява с 1/3, ако шофьорът премине допълнително обучение и се поправи.

Готвените промени предвиждат

да се отнемат 10 контролни точки, вместо досегашните 8 на шофьор, който изпреварва неправилно или кара в насрещното.

Привидно невинно изпреварване може да се окаже фатално. „Едно неправилно изпреварване може да се тълкува, че е безопасно, но във всеки един миг може да излезе насрещен автомобил и да завърши трагично, а не само опасно”, казва Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност.

За шофиране в насрещното глобата е 1000 лв., a шофьорът остава без книжка за 3 месеца. При повторно провинение глобата скача на 4000 лв., а шофьорската книжа се отнема за половин година.

Според експерти основният проблем е, че глобите не се плащат, колкото и да са солени.

„50% от глобите не се плащат, което води до чувство на безнаказаност. Знаем за случаи, когато има хулигани с по 30 000, 40 000, 50 000 лв., натрупани от глоби на КАТ”, разказва експертът по пътна безопасност Владимир Тодоров.

КАТ ще лови хулиганите на пътя и с нови 28 супер камери с лазерно засичане. Всеки от радарите струва около 55 000 лв.

Още по темата вижте във видеото горе.