Още по темата

"Независимостта на една нация не може да се чака отвън – да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси. Тя се постига с отговорно и далновидно лидерство, с единството на целия народ, с търпение и разум. В името на независимостта често трябва да се водят битки – понякога на бойното поле, но най-често – на полето на ценностите и идеите.

Дълбоко в устоите на българската държавност са заложени ценности като достойнство, дълг, родолюбие. Нито една от тях не е за продан и не може да бъде купена. Напротив, те се изковават с векове, тестват се през възходи и изпитания и се предават на следващите поколения". Това се казва в обръщението на президента Росен Плевнелиев по случай Деня на българската независимост, разпространено от прессекретариата на президентството.

Вижте как отбелязаха празника на различни места в страната в галерията ни.

В обръщението Плевнлиев изтъква, че има събития в историята ни, за които споменът не избледнява.

Сред тях особено място заема Денят на независимостта, когато нацията ни категорично защити своето свещено историческо право на самостоятелно развитие.

"На 22 септември 1908 г. с впечатляваща решителност и дързост, с мъдрост и отговорност, нашите държавници осъществиха възрожденския идеал на българите и извоюваха достойното и равнопоставено място на България сред европейските държави", се казва в обръщението.

В него Плевнелиев отбелязва, че днешният ден идва да ни припомни, че силна държава се гради на здрава почва.

Той посочва и че повече от всякога трябва да помним, че днес отговорността за бъдещето на България е в ръцете ни.

"Нека бъдем пример за децата си, да ги превърнем в достойни и отговорни хора, в родолюбиви и съзнателни българи и европейци. Само така ще гарантираме, че поколенията след нас ще бъдат господари на съдбата си и със самочувствие ще изградят своя живот в среда на сигурност и благоденствие", заявява Плевнелиев.

Във видеото горе вижте осем ползи за България от обявената независимост.

Министър-председателят на България Бойко Борисов също честити празника на всички българи.

"Обявяването на Независимостта през 1908 г. даде привилегията, но и задължението на българския народ сам да определя съдбата си", каза премиерът. 

Днес честваме едно от онези велики събития в нашата история, с които държавата и народът ни заслужиха правото си да вървят с гордо вдигнато чело през времето напред. Обявяването на Независимостта на България беше онзи акт, който показа, че българският народ не само може да започне, но и да завърши едно дълго и трудно дело, каквото е националното освобождение – процес, който изисква обществено единение около значима кауза, вътрешнополитическо съгласие за защита на националния интерес, ловка дипломация. Той превърна България от обект в субект на световната политика", се казва още в обръщението на премиера към нацията. 

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: БГНЕС

"За един народ може да се съди по събитията, с които се гордее.

Фактът, че цяла България се прекланя пред дързостта на прозорливите строители на съвременната ни държава, ми дава вяра в доброто бъдеще на страната ни. Обявяването на Независимостта през 1908 г. даде привилегията, но и задължението на българския народ сам да определя съдбата си. Това могат да правят само личности, които са независими по дух и поведение. Убеден съм, че го можем, защото е в гените ни", се казва още в поздрава от Бойко Борисов.