Още по темата

България е готова да изпълни целта си и още преди лятото да подаде молба за влизане в чакалнята. Решението зависи от всичките държави членки, както и Европейската централна банка.

Това стана ясно след като страната ни получи пълна подкрепа от Европейската комисия за присъединяване към Еврозоната.

„Това решение по отношение на ЕРМ се взима много бързо, престоят е 2 години.

За нас той ще бъде формален. Това означава, че ако получим съгласие през 2018, ще са нужни не повече от 2 – 2 и половина години след това”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Борисов: Еврото и еврозоната са задължителни

Домбровскис връчи официално на Борисов плановете за еврозоната

Дават на България „неустоима оферта” за еврозоната

Въпреки че формално Европейската комисия няма думата, България получава пълна подкрепа.

„ЕК подкрепя работата на България за присъединяването към Еврозоната.

Ще предоставим не само политическа подкрепа, но и специален инструмент за сближаване. Важно е да не забравяме, че влизане в Еврозоната означава присъединяване на банковия съюз”, заяви Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия.

Велт: Защо България не е готова за еврото

„Блумбърг”: Германия спира България за еврото

Опасенията на всички са да не се повтори гръцкият сценарии, затова с нашето влизане няма да се бърза.

„Нека не говорим за срокове. Нека погледнем политическата картина. България иска да се присъедини в Еврозоната и ние приветстваме този ентусиазъм. Готови сме да работим. България ще бъде следващият член на Еврозоната- няма спор по този въпрос, но това трябва да се подготви. Не бива да се бърза. Приемането на еврото, трябва да носи полза, а не шок”, заяви Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансови въпроси.

Какво ще се промени, ако въведем еврото

„Не сме обсъждали този въпрос в еврогрупата. Това не ни в дневния ред”, заяви Марио Сентену, председател на еврогрупата.

„Има срокове, има процес. Това е колективно решение, нека не създаваме разговори, които няма да са полезни”, заяви Московиси.

При най-оптимистичния вариант левчето ще бъде сменено с евро през 2020 година. Краен срок за одобрение на България няма.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.