Още по темата

Главният път Смолян - Мадан остава блокиран от най-голямото свлачище, затрупвало основна пътна артерия. Скалите продължават да падат, показва репортаж на "Здравей, България" по NOVA.

Свлачище край Смолян заплашва два електропровода и водопровод

Прелели реки създават проблеми по пътищата

Пети ден стотици жители от селата по пътя между Смолян и Мадан са принудени да обикалят пеш големите канари. Местни обясняват, че пътуването им до работа се увелича много, а в същото време това е опасно

За учениците е предвидено временно решение. "Пеш през камъните. Автобусът спира и от другата страна ни взимат", разказва местен ученик. В момента се мислят варианти за обход на опасното трасе.

"Заради свлачището, което може да събори и електрически стълбове временно е прекъснато снабдяването по един от електропроводите. Няма обаче домакинства без ток, тъй като е осигурено алтернативно захранване", каза зам.-областният управител на Смолян, Адриан Петров.

Вече започна изграждането на временен обходен път, който да поеме автомобилния трафик. Тежкотоварните камиони пък ще бъдат пренасочени през Рудозем. Там също има активно срутище, но почистването и укрепването му е на финалната права.

Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери достигат около 100 на 150 метра, уточнява областната пресслужба. Оценката на експертите е, че свлачището е от блоков тип, като са оформени няколко свлачищни отстъпа с височина от 2 до 4 метра.

Инж. Дончо Атанасов е посочил, днес в АПИ ще се проведе съвещание с всички водещи специалисти в тази област и ще бъдат обсъдени мерки за справяне с проблема, посочва пресслужбата. Ще се ангажират водещи екипи за обследване и проучване, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК инфраструктурата до населените места.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.