Още по темата

Очертава се горещо лято, с много ремонти по цялата пътна мрежа, предупреди на пресконференция по повод необходимостта от пътни ремонти в отпускарския сезон министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Цялостните ремонти започват на 1 юни, а заради летния сезон през юли и август ще се извършват само текущи и частични ремонти.

След 1 юли ще останат затворени само три виадукта на магистралите "Хемус" и "Тракия". Те са с дължина не повече от 400 до 500 м, уточни Павлова. Става дума за виадуктите "Елешница", "Бебреш" и този на 67-и километър от автомагистрала "Тракия".

Всички останали участъци ще бъдат освободени, за да може да се преминава безпроблемно, увери тя.

Министър Павлова отбеляза, че през април са инвестирани 5 млн. лева за текущ ремонт на проблемни участъци по първокласните пътища. Едновременно с това се работи с наличния бюджет от 1 млн. лева за цялостен ремонт на 80 км от автомагистралите "Хемус" и "Тракия".

В бюджета на пътната агенция е заложен също основен ремонт и ново строителство на преходни обекти и участъци. Павлова обясни, че бюджетът се приоритизира спрямо класа на пътищата, като за съжаление, последни са третокласните, които са най-големи като размер и за тях винаги има недостиг на финансиране.

Общините ще получат дарение от 60 000 кубика фрезован материал

от големите ремонти по магистралите, за да закърпят дупките по четвъртокласната пътна мрежа, чието стопанисване е в техните задължения.

Очаква се Националното сдружение на общините да приоритизира обектите, след което те ще бъдат предоставени в МС и, съгласувано с Министерството на финансите, ще бъде оформено дарението.

Председателят на управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров уточни, че досега подобен фрезован материал е предоставян на областните пътни управления за банкети и основни пластове. На общини, които са поискали такъв материал, той  също е бил даван безвъзмездно, ако декларират, че ще се влага в общинска пътна инфраструктура.

В случая става дума за огромно количество, което се концентрира на по-малка площ, затова общини, които са в близост до ремонтите, могат да получат и по-големи количества, защото преди е имало ограничение до 2000 тона на кметство или община, уточни Лазаров.

В отговор на въпрос министър Павлова заяви, че както досега не са били делени общините по политически принцип, така и при разпределението на този материал няма да се прилага подобен подход.

Павлова обяви още, че държавата е похарчила 55.7 млн. лв. за зимно поддържане.

За неизпълнение на договорите са наложени и глоби в размер на 280 хил. лв. в областите Враца, Видин, Плевен, Ямбол, Смолян, Кърджали и Варна.