Още по темата

Най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA – ПРОМЯНАТА, която подкрепя и инвестира в социалното предприемачество, насочено към създаване на по-добро бъдеще за българските деца, може да се похвали с поредното си признание.

На официална церемония снощи бяха отличени представителите на годишната селекция от талантливи млади българи на Forbes България „30 под 30”.

По време на форума над 200 души с иновативно мислене и интерес към предприемачеството успяха да обменят идеи и опит с международните лектори и лицата на „30 под 30“ през годините.

Сред тях са четирима от участниците в ПРОМЯНАТА – победителят от първото издание на инициативата Теодор Костадинов, победителят от ПРОМЯНАТА 2014/2015 Александър Иванов и двама от участниците в конкурса тази година – Евгения Сарафова и Благовеста Пугьова.

Теодор Костадинов
Теодор Костадинов

“Всички спънки, с които се сблъскваме, откакто сме завършили училище, ни карат да се стремим да променяме България, да променяме средата тук към по-добро”, споделя Евгения Сарафова, основател и мениджър на онлайн портала geograf.bg.

В категория "Образование" на селекцията „30 до 30” е отличен Тодор Костадинов. Заедно с Емилиян Кадийски, той ръководи проекта Враца Софтуер Общество, победител в първото издание на ПРОМЯНАТА 2014/2015.

Напълно заслужено трима от победителите в категория "Социални предприемачи” на “30 под 30” са участници в ПРОМЯНАТА.

Тук бе отличен криейтив специалиста Александър Иванов, чиято фондация “Заслушай се” спечели ПРОМЯНАТА 2015/2016 с проект за създаването на онлайн платформа за равен достъп на хората с увреден слух в България.

В категория „Спорт“ Forbes България отличи сноубордистът и първият българин, носител на Световната купа в зимни спортове Радослав Янков, както и най-младият български олимпиец Ангел Кодинов.

Сред попадналите в селекцията социални предприемачи са Ива Цолова, един от двамата младежки делегати на България към ООН, Иван Кънев и Сергей Петров, чийто стартъп Bee Smart Technologies беше избран сред най-добрите в света, както и още млади българи с големи каузи.

Категория „Бизнес“ е най-многочислена и в нея попадат хора като Георги Стоянов, създал Lancid - приложението, което превръща обикновената снимка в картина на Пикасо, Петър Добрев, един от съоснователите на Chobolabs - стартиращата компания, която набра милионно финансиране в Силициевата долина и още предприемчиви родни таланти.

В категория „Култура“ попадна големият талант на българския театър, която познаваме и от главната ѝ роля във филма “Каръци” Елена Телбис.

Евгения Сарафова и Благовеста Пугьова
Евгения Сарафова и Благовеста Пугьова

Председателят на фондация “Подарете книга” Благовеста Пугьова е друга участничка в тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА, която намира място в селекцията като създател на една от най-успешните и най-бързо развиващи се програми за подкрепа на деца в институции чрез специална менторска програма.

Третото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA – ПРОМЯНАТА e в разгара си. През ноември предстои да се проведе онлайн гласуването, на което всеки, имащ отношение към осигуряването на по-доброто бъдеще на децата на България, ще може да гласува за своя фаворит за финалист в ПРОМЯНАТА 2016/17.