Още по темата

„Нова Броудкастинг Груп“ и Детският фонд на ООН УНИЦЕФ стартират съвместна кампания, чиято цел е да повиши информираността и чувствителността на обществото относно правата на децата в конфликт със закона.

Инициативата цели гарантиране на достъпа на децата до справедлив процес и повишаване на шансовете им за ресоциализация и реинтеграция.

Кампанията е в подкрепа реформата в системата на детското правосъдие, за която УНИЦЕФ успява да обедини и усилията на Министерство на правосъдието, Министерство на образованието и науката и Главната прокуратура на България.

"Нова Броудкастинг Груп"  и УНИЦЕФ се обединяват под наслов „Осъдено детство. Справедливост за всяко дете“.

Публичното обсъждане на законопроектите ще продължи до 12 октомври, 2016 г., а документите са достъпни тук.

По време на кампанията NOVA, съвместно с УНИЦЕФ България, ще излъчи поредица от репортажи, разказващи по етичен и щадящ начин съдбите на деца в конфликт със закона.

Историите и децата, с които водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще запознава зрителите всяка събота в предаването „Събуди се” ще илюстрират именно нуждата от промяна на законодателството и на обществените нагласи, така че да се спазват правата на децата, да не бъдат произволно лишавани от свобода и да не стават жертви на стигматизация и дискриминация.

По данни на Националния статистически институт, годишно над 5 000 деца се разследват за извършване на престъпления, без да са налице гаранциите за справедливо третиране и за спазване на правата им.

Към момента около 300 деца са настанени в различни типове затворени институции, където на практика са лишени от свобода, голямата част от тях без присъда.

България е единствената страна в Европейския съюз, която не е хармонизирала системата си за детско правосъдие в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на детето и европейските и международни стандарти с цел гарантиране на справедлив процес и спазване на пълния обем права, с които трябва да разполагат всички деца, включително тези в конфликт със закона.

Разликата между Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Новият закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица може да видите тук.

Какво представлява детското правосъдие? Въпроси и отговори може да видите тук.

Вижте още по темата:

От конкретно към абстрактно мислене

10 лесни стъпки за щастливи деца

Как да изградим добра самооценка в детето си

Как да се справим с повишената двигателна активност при децата