Още по темата

Съдът остави за постоянно в ареста Мария и Свилен Вълеви, пребили до смърт 86-годишния баща на Мария. Мъжът пое цялата вина.

Мария Вълева беше изгонена, след като прекъсна многократно заседанието в опит да защити мъжа си. Според нея постъпката на партньора й била достойна

Социалните от „Люлин“: Бащата лъжеше, че ходят на училище

Повдигнаха обвинения за убийство на родителите на децата, държани в плен

Вълева твърди, че семейството било жертвата. Мъжът й обясни пред съда, че жена му не е съпричастна към престъплението и трябва да бъде освободена.

Съдът обаче не прие това твърдение за вярно. "Исках просто да го набия, защото ме обиди и заплаши, че ще ни разпродаде децата", обясни Велев. Според прокуратурата, след като са убили Стоян Велев, дъщеря му и съпругът ѝ опитали да заличат следите си.

Съседи разказали пред разследващите, че възрастният мъж е бил редовно малтретиран, а в деня на убийството са чули стенания и викове. Тялото на дядото Стефан Янев било извлечено от апартамента му, дъщеря му и мъжът ѝ нощували там необезпокоявани.

Янев беше открит мъртъв, след като сигнализира в предаването "Съдебен спор" за обтегнатите отношения между него и дъщеря му и съобщи, че трите му внучки не са посещавали училище и били държани в плен от родителите си.

Апелативният съд разкритикува институциите, допуснали, въпреки многото сигнали, ситуацията да ескалира.

В хода на разследването стана ясно, че бащата на децата Свилен лъгал полицията, че трите сестри посещават училище. Обяснението на родителя било дадено пред кварталния полицай в „Люлин”, след като общинските власти забелязали, че момичетата не са ходили нито на детска градина, нито на училище.

Социалните посетили адреса два пъти. Първият път никой не отворил, а по време на втория съседите споделили, че не са виждали деца. Общинарите обясниха, че към онзи момент са нямали основание да викат полиция.

Вътрешният министър Валентин Радев също взе отношение по случая. "В Министерство на вътрешните работи тече проверка дали са взети всички необходими мерки и адекватно ли е реагирано" коментира той пред журналисти в Народното събрание.

Той е категоричен, че не е нормално толкова социални служби и държавни ограни да не са видели нередностие. Експертите са категорични, че отговорността за това децата да ходят на училище е изцяло на родителите, а близките им трябва да подават сигнали при съмнения за нещо нередно.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram