Още по темата

Жълт код за силен вятър и силно вълнение на морето е обявен за цялото Черноморие за 17 юли - третият ден на горещниците според народния календар. Над морето ще духа североизточен вятър с пориви 20 м/сек и вълнение на морето 3-4 бала.

Днес облачността ще е значителна и валежите ще продължат,

но ще са на по-малко места и ще отслабват в сравнение с вчерашното време. За неделя в страната беше в сила жълт и оранжев код в 17 области, а това предизвика поредица катастрофи като тази край Ихтиман с 8 ранени. Имаше жертва след падането на микробус в Искър, жена почина в катастрофа край Две Могили. 

Ще духа слаб, в източната половина на страната - умерен до силен североизточен вятър.

Максимални температури между 18° и 23°, в източните райони до 25°-26°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, ще превалява дъжд. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 24°-26°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще е 3 -4 бала. 

Над планините ще е облачно, на много места с валежи. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – около 13°, на 2000 метра – около 8°.

От вторник лятото отново ще загатне за себе си.

В пълния си блясък обаче то ще се завърне едва през следващия уикенд, когато температурите отново ще бъдат между 30 и 35 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

В народния календар дните от 15 до 17 юли се наричат горещници - в чест на огъня. А астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. 

Смятат се за най-горещите дни през годината, а обичаите свързани с тях се наричат Чурлига, Пърлига и Огнена Марина и се отбелязват за предпазване от огън. Православната църква отрежда тези дни на светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, загинали за Христовата вяра. Вярва се и че колкото по-горещо е, толкова по-мека ще е зимата. 

Вижте кой има имен ден в третия ден

Горещниците са свързани със строго спазвани забрани за полска и домашна работа - не се ходи на нива и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола, не се пере, не се мие, не се меси и пече хляб, не се готви, не се преде, тъче и шие. Нарушаването на тези забрани се смята причина за пожари и запалване на реколтата, дома или лош късмет. Така в разгара на лятото, земеделците отпочиват от тежкия труд и гадаят за времето през зимните януари, февруари и март. Пече ли силно слънце през трите горещника - топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. Според поверието, ако човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година.