Още по темата

Областният управител на София Веселин Пенев е подал оставка, след като Борисов му я е поискал заради скандала с т.нар. "Царски конюшни" в центъра. Самият той е поискал срещата с Пенев. 

По-рано премиерът сезира прокуратурата с искане да извърши цялостна проверка на всички факти, обстоятелства и лица, свързани с осъществената сделка с имот – държавна собственост в София. Основание за това дават събраните до момента данни по назначената от премиера проверка на Главния инспекторат, както и предоставени данни от различни държавни ведомства, съобщиха от правителствената пресслужба.

Вчера за сделката съобщи БСП и определи продажбата на т.нар. „Царски конюшни“ като скандална. От Левицата сигнализираха, че апетитният терен в центъра на София (на ъгъла на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски") е продаден на безценица за 90 лева на квадратен метър. Става въпрос за 7 декара и половина, които са купени за 658 870 лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова съобщи днес, че „сградите остават държавна собственост в лицето на трите министерства, които ги стопанисват, а земята е тази, с която областният управител се е разпоредил“.

В отговор днес областният управител на София Веселин Пенев обясни пред „Здравей България“ (часове преди да подаде оставка), че казусът е поставен некоректно „по чисто политически и предизборни причини”. Във връзка с исканата му оставка заяви:

“Искането за оставката ми е несъстоятелно. В случая на казуса с „Царските конюшни“ не може да се говори за нарушения, грабежи или нарушаване на закона или интереса на държавата“.

Той каза още че „въпросната сделка не е продажба, колкото и да се повтаря, че са били продадени „Царските конюшни“, на които за цената на едни маратонки. Няма такъв казус“. заяви Веселин Пенев. 

От БСП поискаха пък оставката и на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пак заради сделката.

Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че „Бъчварова е съучастник в тази сделка“.

Причината според Нинова е, че „Бъчварова е излъгала, че нито е питана, нито знае, нито е отговаряла на писмо за тази сделка“. От БСП твърдят още, че разполагат с документ до Бъчварова, на който фигурира и нейния отговор, в който тя дава зелена светлина за сделката с "Царските конюшни".

В отговор Бъчварова се обърна към Нинова и определи случващото се като „много грозно и недостойно политическо поведение“: "Честит 9 септември. Да благодарим на другарката Нинова за това какво е БСП – преднамереност, некомпетентност и лъжи.

Целият ден това е поведението на БСП и ние като политическа сила, която много държи на истината, държим на това да не оставаме в заблуда нито един човек", категорична беше Бъчварова. Във връзка с исканата й оставка, тя коментира, че това е „недостоен начин да се прехвърли политическа вина там, където тя не съществува“.

В ефир Желю Бойчев от БСП пък се обърна лично към премиера: "Най-големите въпроси са към Бойко Борисов, той знаел ли е", обясни Бойчев.

Час по-късно Борисов поиска да се провери дали е спазен Закона за държавната собственост при извършването на разпоредителната сделка от областния управител на област София-град.

Поставен е и въпросът „получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът – държавна собственост, за извършване на продажбата“.

От правителствената пресслужба уточняват още, че „до публичното изнасяне на данни за осъществената сделка, Борисов не е бил информиран за нея“.

"Изцяло подкрепяме премиера Бойко Борисов за искането Реформаторският блок да оттегли сегашния областен управител на София", заяви по темата и зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той подчерта още, че „няма да позволим подобни действия и те са с определен икономически привкус да петнят името на сегашният Министерски съвет и респективно на министър-председателя, който е поел ангажимент да бъдем прозрачни в управлението“.

Припомнете си повече за скандала от видеото: