Още по темата

Желяз Андреев и останалите четирима български граждани няма да бъдат задържани.

Това се разбраха на среща в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров и американският посланик Ема Хопкинс.

„Няма предпоставки за екстрадиране на Желяз Андреев в САЩ“.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред NOVA.

От вчера консултациите за екстрадицията на петима български граждани в САЩ вече са факт.

В тях участват представители на Министерство на правосъдието и на Върховната прокуратура и на Държавния департамент и прокуратурата във Флорида.

Протести: „Днес е Желяз, утре може да съм аз“

„Не са налице предпоставките на договора за временно задържане. Казано по друг начин, няма неотложен случай, както е в текста по самия договор. Аз мисля, че по това имаме необходимото разбиране. Но резултатите ще бъдат обявени малко по-късно”, отбеляза Цацаров след въпрос дали дали прокуратурата ще поиска ареста на петимата българи по казуса „Желяз Андреев”.

По думите му конкретното задържане на Желяз ще бъде избегнато.

Вторият българин, обвинен от САЩ за Сирия: Не се чувствам престъпник

Цацаров: САЩ искат още четирима, но няма да ги арестуваме

„Вторият етап е свързан неизбежно с екстрадиционно производство по същество, ако американската страна действително предяви молбите за екстрадиция. На този етап прокуратурата ще трябва да внесе исканията в съда”, добави Цацаров.

Желяз Андреев
Желяз Андреев Източник: Facebook.com/Да спрем екстрадирането на Желяз

Колеги на Желяз знаели, че има нещо нередно

Има възможност Желяз да не бъде екстрадиран

С оглед изискванията за двойна наказуемост, каквато съществува по силата на договора, предпоставките за екстрадиция не са налице.

"Аз вярвам и в разума, и в правната подготовка на нашите съдии", добави Цацаров.

Арестуваха българин по искане на Америка

„На 22 и 23 май в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС ще се проведе среща между ЕС и САЩ”, каза от своя страна министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя уточни, че очакват, след като вече има разбиране от страна на САЩ, да бъде и писмено изразено нежеланието за предварителен арест.

САЩ искат екстрадирането на българин

По случая „Иванчева”, главният прокурор коментира, че прокуратурата е направила всичко възможно, за да изпълни своите задължения по закон.

"Аз считам, че колегите ми си свършиха работата и категорично стоя зад тях.

Обвиняемата трябваше според изискванията на закона да присъства на всички действия по разследването, конкретно на огледа и на претърсването на автомобила. Не мисля, че беше прекрачена границата. Беше спазен законът", категоричен бе главният прокурор Сотир Ццааров.

ВИЖТЕ ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Относно позицията на министър Екатерина Захариева за задържането на Десислава Иванчева, Цацаров заяви, че за него било важно да си изясни дали позицията й е била лична или е била позиция на правителството и е получил отговор на този въпрос.

Вицепремиер за ареста на Иванчева: Малко се премина границата

Борисов за ареста на Иванчева: И аз питам същото

По повод футболното хулиганство на мача „Левски” -  ЦСКА, на който полицайка пострада от хвърлена бомбичка, Цацаров заяви, че ще бъдат въведени промени в Закона, регламентиращ наказанията за футболното хулиганство, както и организацията на футболните срещи.

Арестуваният за бомбата срещу полицаи: „Съжалявам за стореното”

Лекари се борят за зрението на ранената полицайка

„Трудно мога да приема насрочване на футболни мачове, което да блокира живота на цялата столица и да води до подобни ексцесии”, заяви Сотир Цацаров.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.