„Решението на Министерски съвет е „незаконно” и противоречи на „най-малко три приложими закона. Има близо три хиляди негативни становища по въпрос, които трябва по закон да бъдат публикувани с мнение на МС в отговор, но не е направено". Това коментира Асен Генов в ефира на NOVA по повод решението на Министерски съвет да даде зелена светлина за втори лифт на Банско. „Второ, то е незаконно, защото нарушава Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда.”, добави още той.

Решено - втори лифт в Банско ще има, Борисов: Ще пазим Пирин

Асен Генов добави, че опашките от автомобили, които се качват нагоре, са само десет дена в годината. "Това е схема, която обслужва олигархичния модел на Банско”, заключи протестиращият.  Той е категоричен, че втори лифт не трябва да има, защото има и множество доказани нарушения на концесионера.

Източник: Стефан Джамбазов, БГНЕС (архив)

От друга страна икономистът Владимир Каролев подчерта, че нарушенията, извършени от концесионера са само документални и вече са изчистени. Той нападна Генов и го обвини, че „гледаш Пирин от паветата”. 

От друга страна Асен Генов контрира, че икономистът е в конфликт на интереси, защото притежава част от хотел в Банско.

„Банско има абсолютно несъответствие между довеждащата до ски зоната инфраструктура, тоест пътя, и капацитета на лифтовете”, каза Каролев в защита на разрешението за втори лифт.

Икономистът разкритикува протестите и подчерта, че има десетки съдебни решения, които доказват, че няма никакви нарушения, а акцията на еколозите е „политически протест“.

Еколози блокираха центъра на София

„От тези 50-100 човека, които протестират, половината са участвали в избори, седем от тях са били кандидат-депутати”, припомни Владимир Каролев. „Убеден съм, че има съпротива против развитието на зимния спорт”, добави той. Каролев даде за пример  Словакия, която има няколко пъти повече лифтове, писти за ски и друга инфраструктура за зимни спортове. 

Протестът на еколозите в София
Протестът на еколозите в София Източник: БГНЕС

В сряда министърът на околната среда и водите Нено Димов се обяви за забрана за достъпа на коли до втория лифт над Банско. Това стана по време на импровизирана пресконференция на живо във Фейсбук, която беше проследена от над 10 000 човека. Той беше категоричен, че ще се промени  трасето на новия лифт в Банско, ако застрашава ценни дървета.

Променят трасето на новия лифт в Банско, ако застрашава ценни дървета

 „В рамките на спортната зона над Банско могат да се изграждат единствено и само спортни съоръжения - това са лифтът, други съоръжения и писти“, заяви екологичният министър Нено Димов.

нено димов
нено димов

Ненов посочи, че има и една зона, в която планът позволява единствено водохващания за питейни нужди, и те са ясно определени в закона. Министърът поясни още, че в 45% от територията на Пирин са разрешени водохващания, а в 2,6 % при наличието на инвестиционни намерения - спортни съоръжения.

В изказването му имаше и някои спорни моменти: „Относно изсичането на вековни дървета, министърът отговори: „Всеки млад бор може да стане стар, а всеки стар - някога е бил млад“. Според много хора, проследили дискусията, много от неудобните въпроси целенасочени не са били зададени, а за доста от останалите не е имало убедителни аргументи. 

Днес са планирани протести в 10 големи града в страната с начален час 18.30. Той е насочен срещу срещу промяната на сега действащия План от 2004 г. за управление на Национален парк Пирин, който предвижда увеличаване с 4,6 пъти територията с разрешено строителство и промяната в концесионния договор на концесионера, с която се цели "да се узаконят всички незаконно изградени съоръжения в ски-зона Банско". Според организаторите, решението на Министерски съвет е незаконно.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК