Още по темата

Държавата купува два луксозни автомобила, за които ще бъдат платени 2,4 милиона лева.

Те ще бъдат предоставени на НСО, а целта е в тях да се возят делегати, когато България поеме председателството на Европейския съюз.

Според изискванията страната ни е длъжна да осигури същите луксозни условия, които предлагат съседните държави.

По тази причина двете нови лимузини ще имат десетки екстри – прозрачен покрив, място, в което делегатът да може да си протегне краката, вакуумно затваряне на вратите и още много:

„Най-висока цена е музиката - 6500 евро, шибидахът - и той. Панорамен изглед. Щорите. Комфортният салон, който е на ниво”, поясни пред NOVA Румен Пантелеев, който е управител на автокъща.

Той коментира още, че един такъв автомобил тип лимузина, който отговаря на изискванията, струва между 150 и 200 хиляди лева.

Разликата до над 2 милиона идвала от това, че колите ще бъдат поръчани бронирани:

„Самата бронировка утежнява нещата. Смятат се много неща - гуми, джанти”, заяви още Пантелеев.

Според нуждите на НСО пък, двете нови коли трябва да са производство от 2016-та.

В момента службата има няколко автомобила, които скоро няма да може да използва за превозване на делегати, тъй като са на повече от 10 години.

Засега не е ясно на коя марка коли се е спряла властта. Очакванията са, че ще бъдат закупени тези, които са по-евтини, но покриват всички необходими изисквания, които да бъдат осигурени на делегати от ранга на германския канцлер Ангела Меркел, или на френския президент Франсоа Оланд, например.