Още по темата

Всяка година на Светли понеделник в Бачковския манастир се организира литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. 

Легендата разказва, че иконата е била скрита в пещера, за да не бъде опожарена от турците, когато през 17 век случайно я откриват две овчарчета.

И днес хиляди хора се събраха пред храма, за да носят на ръце иконата.

Вярващите изминават 5-километрово разстояние от Бачковския манастир до местността "Клувията" пеш. Пътят е тесен и стръмен. 

След като литийното шествие пристигне към обяд на мястото, където е открита иконата, ще бъде отслужена литургия и ще бъде даден и курбан за здраве. 

От няколко години начело на шествието застава копие на иконата, за да се запази оригиналът, който след продължителна реставрация остава на мястото си в манастирската църква "Св. Богородица".

Това е най-старият църковен ритуал у нас. Вече близо 400 години литийното шествие повтаря пътя на иконата. Вярва се, че на този ден нейната чудотворна сила е най-голяма.

Освен да се помолят пред иконата, хората идват на това място и за да ѝ благодарят, че ги пази от злини.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.