Днес - 25 септември, е празникът на Добрич - на днешния ден градът празнува възвръщането си към България.

По силата на Крайовската спогодба на 25 септември 1940 г. градът е освободен от румънска окупация.

След почти четвъртвековно румънско владичество Южна Добруджа е върната отново в пределите на Отечеството.

За празника Добрич организира тържествена програма, като от 12:00 ч. на площад „Свобода“ ще започне празничен концерт „Жарава“ на представителен духов оркестър на ВМС на Р България.

В следобедните часове са организирани концерти в Градския парк „Св. Георги“ за почитателите на различни стилове в музиката – стари градски песни, джаз.

Празничната програма ще завърши с поп-рок концерт „Здравей Добрич“ на площад „Свобода“. Той ще започне в 19.00 ч.

И още исторически събития на днешната дата:

През 1396 г. султан Баязид І разгромява кръстоносната армия на унгарския крал Сигизмунд в Битката при Никопол.

Пред заплахата от османска експанзия унгарският владетел организира кръстоносен поход, в който участват унгарски, френски, бургундски и германски рицари.

Към неговата армия се присъединяват и войските на влашкия воевода Мирчо Стари.

На тази дата през 1869 г. в румънския град Браила е създадено Българското книжовно дружество (БКД), трансформирало се по-късно в Българска академия на науките (БАН).

На същата дата през 1915 г. в хода на Първата световна война за главнокомандващ армията е назначен ген. Никола Жеков, а за началник-щаб ген. Константин Жостов.

През 1918 г. - в София се провежда спешно събрание на правителството във връзка с избухването на Войнишкото въстание. Кабинетът преодолява съпротивата на царя и на генералите и решава да поиска примирие със съглашенските държави.

Назначена е делегация начело с Андрей Ляпчев и ген. Иван Луков за сключване на примирието. Царят заплашва с уволнение кабинета и замисля отбранителна линия по Стара планина.