Още по темата

Пада възрастовата граница на децата, които стават обект на сексуално посегателство в интернет.  А само от началото на годината има над 60 случая на задържани педофили в България, които са действали през глобалната мрежа. Това съобщи на пресконференция днес началник сектор „Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев, цитиран от Dariknews.bg.

Това, че все по-малки деца стават обект на сексуално посегателство, според Колев, засилва ролята на родителите, учителите и полицията в това да бъде предотвратена тази дейност.

Колев даде пример с успешна акция, проведена миналия петък, срещу педофил, който се е занимавал с 14-годишни момчета. Той се е представял за момиче и е изнудвал децата с видеоклипове да привличат и други момчета.

„ В петък задържахме в Кюстендил мъж, който принудил деца - момчета на възраст между 12 и 14 години, да влизат в контакт с него, представяйки се за момиче на тяхната възраст. Карал ги е да се събличат пред камера, да извършват сексуални действия”, посочи Колев.

Вече 60% от учениците на възраст от 10 до 13 години имат профил в социалните мрежи, сочи проучване, представено днес в Столичната община от Явор Колев и кмета Йорданка Фандъкова. Почти половината от запитаните деца прекарват по 1-2 часа в мрежата всеки ден.

Колев допълни че се променят и интернет платформите, които крият най-много рискове за децата.

„До преди години това бяха сайтовете за запознанства, сега е „Фейсбук”. Там са и педофилите, които намират най-лесно жертвите си именно в тази социална мрежа".

Най-добрата превенция, според Колев, е родителят да е запознат с това кои сайтове посещава неговото дете.