Десетки националисти се събраха в събота вечер в София, а в шествието „Луковмарш“ се включиха и националисти от други европейски страни. Те не се спряга пред политическите декларации и протестите против акцията.

Националистите почетоха генерал Христо Луков, който оглавява Съюза на българските национални легиони през Втората световна война, който получава противоречиви оценки от историците заради връзките си с нацисткия режим.

Министерство на външните работи осъди категорично провелата се снощи

„демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза“.

„Тази проява на неподправена нетърпимост към другия се провежда по-малко от месец, след като целият свят отдаде почит към жертвите от Холокоста. Снощният марш събра в България, която в момента е и председател на Съвета на Европейския съюз, хора от различни националности, дошли тук, за да демонстрират омраза и нетолерантност.

Това трябва да бъде ясен сигнал за нас като общество и като европейци,

които не са забравили страданията, причинени от Втората световна война, че не е достатъчно само да припомняме трагичните събития“, се казва в позицията на ведомството.

„Министерството на външните работи ще продължи да работи в рамките на международните организации и в сътрудничество със своите партньори от международната общност за спазването на правата на човека, борбата с насилието и разпространяването на културата на мира, за

да се превърнат сборища като „Луковмарш“ в част от миналото“,

категорични са от министерството.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.